 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 2005/7797
K: 2006/6430
T: 31.05.2006
TRAFİK KAZASINDAN DOLAYI TAZMİNAT
İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İçtihat Özeti: Trafik kurallarına uyulmayıp dikkatsiz ve tedbirsiz davranılması kişisel kusuru oluşturur. Salt kişisel kusura dayanan eylemler Anayasa'nın 129. maddesi kapsamına girmediğinden idarenin kusurundan bahsedilemez.
(2709 s. Anayasa m. 129)
(2918 s. Trafik K. m. 3, 19, 83)
Davacı Turhan vdl. vekili tarafından, davalı MEB ve Zeki aleyhine 07.06.2004 gününde verilen dilekçe ile tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davalı sürücü yönünden davanın reddine davalı MEB yönünden davanın kısmen kabulüne dair verilen 21.04.2005 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacılar ve davalı MEB vekilleri taraflarından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmiştir.
2- Diğer temyiz itirazlarına gelince; dava, trafik kazasından kaynaklanan manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, araç sürücüsü hakkındaki dava husumet yönünden reddedilirken idare hakkındaki davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Davalı idareye ait araçla sınava öğrenci götürülürken meydana gelen kazada, yolcu olan davacı yaralanmıştır. Olayda davalı sürücü de kusurlu bulunmuştur. Trafik kurallarına uyulmayıp dikkatsiz ve tedbirsiz davranılması kişisel kusuru oluşturur. Salt kişisel kusura dayanan eylemler, Anayasa'nın 129. maddesi kapsamına girmez. Bu eylem idareye tamamen yabancı bir eylem niteliğindedir.
Şu durum karşısında, davalılardan Zeki hakkındaki davanın husumet yönünden reddedilmiş olması yerinde değildir. Diğer davalı ile müştereken müteselsilen sorumlu tutulmak üzere kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın (2) sayılı bentte gösterilen nedenle taraflar yararına BOZULMASINA, tarafların diğer temyiz itirazlarının ilk bentteki nedenlerle reddine ve temyiz eden davacılardan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 31.05.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.