 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 2005/7668
K: 2006/6425
T: 31.05.2006
KAMU MESLEK KURULUŞLARININ KUSUR SORUMLULUĞU
YARGI YOLU
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İçtihat Özeti: Kamu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yönetsel yapı içinde bulunan ve kamu hizmeti gören idari birimler olması nedeniyle, kuruluşa husumet yöneltilip tazminat istendiğine göre, davanın idari yargıda görülmesi gerekir.
(2709 s. Anayasa m. 135)
Davacı Rıza vekili tarafından, davalı T... Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası aleyhine 29.09.1999 gününde verilen dilekçe ile tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 16.03.2005 günlü kararın Yargıtayca duruşmalı olarak incelenmesi davalı vekili, duruşmasız olarak incelenmesi de davacı vekili taraflarından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne ve miktar itibariyle duruşma isteminin reddine karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Davacı, T... Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanlığında 6 yıl süre ile serbest muhasebeci stajı yaptığını, bu stajın 3568 sayılı Yasa kapsamına göre yapılmadığı gerekçesiyle geçersiz sayıldığını belirterek uğradığı zarar nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemiştir. Mahkemece istem kısmen kabul edilmiş, karar taraflarca temyiz edilmiştir.
Anayasanın 135. maddesine göre, meslek kuruluşları kamu kurumu niteliğindedir. Uyuşmazlık Mahkemesi'nin 24.12.1980 gün ve 1980/7-7 sayılı kararda, kamu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yönetsel yapı içinde bulunan ve kamu hizmeti gören idari birimler olduğu belirtilmiştir.
Somut olayda kamu kurumu niteliğindeki davalıya husumet yöneltilerek tazminat istendiğine göre davanın idari nitelikte olduğunu kabul etmek gerekir. Bu tür uyuşmazlıklar idari yargı yerinde görülmelidir. Mahkemenin görevli olup olmadığı hususu kamu düzenine ilişkin olup açıkça veya hiç ileri sürülmese de re'sen dikkate alınır. Şu durum karşısında mahkemece yargı yolu bakımından dava dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekirken işin esasının incelenmiş olması bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın açıklanan nedenle BOZULMASINA ve temyiz eden taraflardan peşin alınan harçların istekleri halinde geri verilmesine 31.05.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.