Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 2004/7799
K: 2005/1330
T: 15.02.2005

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


  • HAKSIZ EYLEM NEDENİYLE TAZMİNAT
İçtihat Özeti: İmalatçının sorumluluğundan doğan tazminat davaları da, haksız eylemden doğan tazminat davalarındaki yönteme göre çözülmelidir.
(818 s. BKm. 41,43)
Davacı Cuma vekili avukat Mehmet tarafından, davalı O San. A.Ş.ve O Paz. A.Ş. aleyhine 20.6.2003 gününde verilen dilekçe ile ayıplı malın değiştirilmesi ve tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; mahkemenin yetkisizliğine, görevli ve yetkili Kadıköy Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine dair verilen 22.3.2004 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenererk gereği görüşüldü.
Dava, davalı şirketin imal ettiği ve bu şirketin bayisinden ticari amaçla kullanmak üzere satın alınan otobüsün boyasının bozulduğu, kaportasının kullanılmaz hale geldiği iddiasına dayalı olarak aracın yenisi ile değiştirilmesi ve tazminat istemine ilişkindir. Davacı, aynı zamanda kendi ikametgah mahkemesi olan Şanlıurfa Asliye Hukuk Mahkemesinde bu davayı açmıştır.Davalılar, şirket merkezinin Kadıköy'de olması nedeniyle Kadıköy Mahkemelerinin yetkili olduğunu belirterek süresinde yetki itirazında bulunmuşlardır. Mahkemece, yetkisizlik kararı verilmiştir. Karar, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, zarar gören konumunda olup, bu zararın davalının ürettiği araçtaki yapım hatasından kaynaklandığı iddia edilmiştir. İddia ve somut olayın oluş biçimi itibariyle konu, imalatçının sorumluluğunu çağrıştırmaktadır. İmalatçının sorumluluğundan doğan tazminat davaları da, haksız eylemden doğan davalardaki yönteme göre çözümlenmelidir. Bu nedenledir ki, haksız eyleme ilişkin hükümlerin bu davalarda da uygulanması gerekir. Kaldı ki davacı, tazminat istemini davalı yanın haksız eylemine dayandırmıştır. Dava konusu otobüs, Şanlıurfa trafik tescil bürosunda kayıtlı olup yine Şanlıurfa'da halk otobüsü olarak kullanılırken zararın meydana geldiği iddia edilmiştir. Haksız eyleme ilişkin davalarda davacı genel hükümlere göre davasını, davalının ikametgahında açabileceği gibi HUMK.nun 21. maddesi uyarınca haksız eylemin meydana geldiği yer mahkemesinde de açabilir. Başka bir ifade ile, bu konudaki seçimlik hakkı davacıya aittir. Davacı seçimlik hakkını kullanarak davayı, haksız eylemin meydana geldiği yerde açtığına göre davanın yetkili yer mahkemesinde açıldığının kabulü gerekir. Mahkemece işin esasına girilerek varılacak sonuca göre hüküm kurulması gerekirken yetkisizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 15.2.2005 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Dava, alım-satım akdinden kaynaklanmaktadır.
Davacı, aracı davalı şirketlerin Adana Temsilciliğinden 22.8.2002 tarihinde fatura ile satın almış olduğu aracın boyasındaki ayıp nedeniyle aracın değiştirilmesi için ikametgah mahkemesi olan Şanlıurfa Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açmış, davalıların yetki itirazı üzerine yerel mahkemece yetkisizlik kararı verilmiştir.
HUMK.nun 9/1. maddesine göre; davanın prensip olarak davalıların ikametgah mahkemesinde açılması gerekir. Özel yetki olan HUMK.nun 10. maddesine göre ise,davanın sözleşmenin icra mahallinde veya davalı, veya vekilinin dava ifa zamanında orada olmaları koşuluyla akdin vuku bulduğu yerde açılabilir.
Davacı bu kurala uymayarak davayı kendi ikametgahında açmıştır. O halde tercih hakkı davalı tarafa geçmiştir. Davalılar yetki itirazlarında Kadıköy Asliye Hukuk Mahkemesinin yetkili olduğunu bildirdikleri ve mahkeme de buna uygun olarak yetkisizlik kararı verdiğine göre yerel mahkemenin kararı doğrudur. Bu bakımdan çoğunluğun görüşüne katılamıyoruz. Yerel mahkeme kararının onanması gerektiği görüşündeyiz.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini