 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 2004/6859
K: 2005/515
T: 31.1.2005
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
• HAKSIZ FİİL NEDENİYLE TAZMİNAT
İçtihat Özeti: Davacının binasının yönetmeliğe uygun yapıldığı ve deprem sonrası yıkılmayacağı kabul edilse de; depremde hasar göreceği kaçınılmazdır. Bu nedenle bina yıkılma-sa idi, depremde ne miktar hasara uğrayacağı belirlenerek bunun düşülmesi gerekir. Bina yıkılmasa idi bile yaşanan deprem nedeniyle şirketin kazanç kaybına uğraması olağandır.Yıkılan binadaki harap olan eşyaların binada bulunup bulunamayacağı araştırılmalıdır.
(818 s. BK. m. 41,42)
Davacı B...Elektrikli Ev Aletleri San. ve Tic. Ltd. Şti. adına Mürvet tarafından, davalı Ramazan aleyhine 4.8.2000 gününde verilen dilekçe ile tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; dava ve birleşen davanın kısmen kabulüne dair verilen 27.1.2004 günlü kararın Yar-gıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerek-tirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
2- Öteki temyiz itirazlarına gelince;
a)Dava, haksız eylem nedeniyle tazminat istemine ilişkindir. Yerel mahkemece dava ve birleşen dava kısmen kabul edilmiş, karar davalı yanca temyiz edilmiştir.
Davacı Mürvet, hissedarı olduğu binanın üzerine davalı tarafından yaptırılan binanın deprem sonrası yıkılması sonucu uğradığı zarar için tazminat istemiştir. Dosyadaki kanıtlar itibariyle davacının binasının o zamanki yapıldığı tarihteki deprem yönetmeliğine uygun yapıldığı anlaşılsa ve deprem sonucu bu binanın yıkılmayacağı kabul edilse bile hasar göreceği kaçınılmazdır. Bu nedenle davalı tarafından yaptırılan binanın davacının binasına yıkılmasa idi, depremde davacı binasının ne miktar hasara uğrayacağı belirlenerek bunun bina zararı miktarından düşülmesi gerekir. Yerel mahkeme bu yönün gözetilmemiş olması bozmayı gerektirmiştir.
b) Davacı şirket, yıkılan binada bulunan işyerinin harap olması nedeniyle kazanç kaybı için tazminat istemiştir. Yerel mahkemece bu kalem istek kısmen kabul edilmiştir. Oysa bu bina yıkılmasa idi bile bölgede yaşanılan deprem felaketi nedeniyle davacı şirketin iş yapamaması ve kazanç kaybına uğraması olağan karşılanmalıdır. Bu nedenle kazanç kaybına ilişkin istemin tümden reddi gerekirken yerel mahkemece kısmen kabul edilmiş olması bozma nedenidir.
c) Davacı şirket, yıkılan binada bulunan ve harap olan işyerindeki ticari eşyaların zarar görmesi nedeniyle de tazminat istemiştir. Yerel mahkemece bu kalem istek BK.42 maddesi de dikkate alınarak kısmen kabul edilmiştir. Davalı yan iddia edilen miktarda eşyanın bu işyerine sığmayacağını savunmaktadır. O halde davaya konu eşyaların miktarı dikkate alınarak dava konusu işyerinde bulunup bulunamayacağı konusunda uzman bilirkişiden rapor alındıktan sonra BK. 42. maddesine göre zarar takdir edilmelidir. Yerel mahkemece bu yön gözetilmeden eksik inceleme ile karar verilmiş olması bir diğer bozma nedenidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda (2a, b ve c) bentlerinde gösterilen nedenlerle (BOZULMASINA), öteki temyiz itirazlarının (1) nolu bentte gösterilen nedenlerle reddine ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 31.1.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.