 |
T.C
YARGITAY
4. HUKUK DAÝRESÝ
E: 2003/3684
K: 2004/5078
T: 19.04.2004 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
HAKSIZ EYLEM NEDENÝYLE TAZMÝNAT DAVASI
MÜTESELSÝL SORUMLULUK
818 s. BK/142
Davacý Gençlik Spor Genel Müdürlüðü vekili Avukat C.G. tarafýndan, davalýlar D.A. ve M.S.O. aleyhine 10.3.1999 gününde verilen dilekçe ile tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapýlan yargýlama sonunda; davanýn reddine dair verilen 25.10.2001 günlü kararýn Yargýtayca duruþmalý olarak incelenmesi davacý vekili Avukat S.B. tarafýndan süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne ve tebligat gideri verilmediðinden duruþma isteminin reddine karar verildikten sonra tetkik hâkimi tarafýndan hazýrlanan rapor ile dosya içerisindeki kaðýtlar incelenerek gereði görüþüldü.
Dava, davacý kurumunda çalýþan davalýlarýn usulsüz iþlemleri nedeniyle uðranýlan kurum zararýnýn giderilmesi istemine iliþkindir. Mahkemece, kurum zararýnýn öncelikle dava dýþý kiþilerden istenmesi gerektiði ve onlardan tahsil edilemediði takdirde davalýlardan istenebileceði gerekçesiyle dava reddedilmiþtir.
Dava dilekçesi içeriðinden ve olaya iliþkin müfettiþ raporundan; davalýlarýn özensiz ve usulsüz iþlemleri sonucunda 3. kiþilere spor malzemesi daðýtýldýðý ve Z.K.ya usulsüz ödeme yapýldýðý ileri sürülmektedir. Bu ileri sürüþ biçimi itibariyle dava, hukuki nitelik açýsýndan haksýz eylemden kaynaklanmaktadýr. Haksýz eylem faili olduklarý ileri sürülen davalýlarýn sorumluluðu, malzemeleri ve kurum parasýný alan 3. kiþilerin ödemede aczine, haklarýnda takip veya dava açýlmasýna baðlý deðildir. Davalýlar ve 3. kiþiler kurum zararý nedeniyle davacýya karþý müteselsil (zincirleme, dayanýþmalý) sorumlu durumundadýrlar. BK'nun 142. maddesine göre; alacaklý, müteselsil borçlularýn tümünden veya birinden (veya birkaçýndan) borcun tamamen veya kýsmen ödenmesini isteyebilir. Borcun tamamen ödenmesine kadaf bütün borçlularýn sorumluluðu devam eder.
Þu durum karþýsýnda iþin esasýnýn incelenerek varýlacak uygun sonuç çevresinde bir karar verilmesi gerekirken,; mahkemece, davalýlarýn 3. kiþilerle birlikte müteselsil sorumluluðunun ileri sürüldüðü gözetilmeden yazýlý biçimde davanýn reddedilmesi bozmayý gerektirmiþtir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararýn yukarýda açýklanan nedenle BOZULMASINA ve peþin alýnan harem istek halinde geri verilmesine 19.4.2004 gününde oybirliðiyle karar verildi.
|