Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 2003/114
K: 2003/6678
T: 22.5.2003

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


  • ÜRETİMİNDEKİ HATA NEDENİYLE ARACIN YENİSİYLE DEĞİŞTİRİLMESİ
  • YETKİLİ MAHKEME
İçtihat Özeti: Davacının, davalı şirketin yetkili kıldığı acenteden aldığı aracın üretimindeki hata nedeniyle ücretsiz olarak yenisiyle değiştirilmesine ilişkin davanın, sözleşme konusunun yerine getirildiği ve aynı zamanda zararın meydana geldiği yer olan davacının ikametgahı mahkemesinde açılması mümkündür.
(1086 s. HUMK. m. 9,10,21)
Davacı Abdulkadir vekili avukat Sait tarafından, davalı M... Motorlu Araçlar imal ve Satış A.Ş. aleyhine 18.2.2002 gününde verilen dilekçe ile aracın ücretsiz olarak yenisiyle değiştirilmesinin istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; dava dilekçesinin mahkemenin yetkisizliği nedeniyle reddine dair verilen 2.5.2002 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dava, davalı şirketin yetkili kıldığı acenteden aldığı aracın üretimindeki hata nedeniyle aracın yenisiyle değiştirilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece davalı şirketin işyerinin istanbul olduğu, bu nedenle de HUMK'nun 9. maddesi uyarınca davanın istanbul Tüketici Mahkemesinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle dava dilekçesi yetki yönünden reddedilmiştir.
Dosyadaki kanıtlara göre dava konusu edilen aracın davalı şirket tarafından üretilip satışa çıkarıldığı, davalının ana bayii konusundaki D... Otomotiv Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından davanın açıldığı yer olan Gaziantep'te davacıya satıldığı anlaşılmaktadır. Şu açıklama itibariyle davacı ile davalı arasında doğrudan doğruya olmasa da dolaylı olarak bir satım sözleşmesi yapıldığı, satım konusu olan aracın Gaziantep'te davacıya teslim edildiği, diğer bir anlatımla sözleşme konusunun Gaziantep'te yerine getirildiği anlaşılmaktadır.
Yetki kuralını düzenleyen HUMK.'nun 10. maddesinde davanın sözleşme konusunun yerine getirildiği yer mahkemesinde de bakılabileceği hükme bağlanmıştır.
Ayrıca davaya konu edilen olayın oluş biçimi ve davacının istemi itibariyle davacı davalının özensiz mal üretiminden dolayı zarar gördüğünü iddia etmektedir. Bu açıdan bakıldığında davacının bir haksız eylem sonucu zarar gördüğü düşünülmelidir. Olayın bu yönden değerlendirilmesi durumunda da yine HUMK'nun 21. maddesinde de bu biçimde ortaya çıkan zararlardan dolayı açılacak davaların zararın meydana geldiği yer mahkemesinde görüleceği hükme bağlanmıştır. Anılan bu iki hüküm aynı yasanın genel bir kuralı içeren (9.) maddesine göre daha özel durumu içermesi itibariyle öncelikle uygulanması gerekir.
Kaldı ki bu gibi durumlarda, tüketicinin korunması öngörülmüştür. Bu amaçtan hareket edildiğinde davacının oturduğu yer mahkemesinde dava açmasının davacı yararına bulunduğu gözetilerek mahkemenin yetkili olduğu kabul edilmelidir. Davanın açıldığı ve karar tarihinden sonrada olsa kabul edilerek yürürlüğe konulan 4077 sayılı Tüketici Yasası'nda 4822 sayılı Yasa ile yapılan ve 18 Mart 2003 günlü resmi gazetede yayınlanan Yasa'nın 30. maddesinde yapılan bir değişiklikle de bu tür davaların Tüketicinin oturduğu yer mahkemesinde bakılabileceği düzenleme altına alınmıştır. Belirtilen bu değişiklik, eldeki bu dava için uygulanma olanağı olmasa dahi, yukarıda yapılan açıklamaların amacına uygun bir yorum ve sonucu doğrulamaktadır.
Tüm bu olgular ve yasal düzenlemeler gözönünde tutulduğunda davanın davacının bulunduğu yer mahkemesinde de açılmasında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı, işin esasına bakılması gerektiği sonucuna varılmalı ve karar bu nedenle bozulmalıdır.
Mahkemenin bu yönü gözetmeden verdiği karar usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle (BOZULMASINA) ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 22.5.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Türk Telekom Borç 
  • 13.06.2025 08:58
  • [Mal Paylaşımı davaları] Mal Paylaşımı dava sonucu alacak Nafakadan düşülebilir mi 
  • 12.06.2025 08:44
  • SGK sözleşmeli özel hastane Savcılığa şikayet edilebilir mi ? 
  • 11.06.2025 20:01
  • Fuzuli İşgalci Evin Demirbaşlarını Söküp Götürebilir Mi 
  • 11.06.2025 18:54
  • Solidworks Lisanssiz kullanımi yanlış adreste arama 
  • 10.06.2025 01:05


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini