 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 2003/1126
K: 2003/2314
T: 06.03.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı Z.N.T. mirasçıları vekili Avukat İ.K.S. tarafından, davalı Ö.N. Kara Taş. AŞ ve diğerleri aleyhine 11.5.1998 ve 11.8.1998 gününde verilen dilekçeler ile trafik kazasından kaynaklanan yararlanma nedeniyle asıl davada manevi tazminat, birleşen davada maddi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; maddi tazminatın reddine, manevi tazminatın kısmen kabulüne dair verilen 15.10.2002 günlü kararın Yargıtay' ca incelenmesi davacılar vekili ile davalılardan C.A. ve E.K. vekili taraflarından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görü1memesine göre davalının tüm, davacıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
2- Davacıların diğer temyiz itirazlarına gelince; dava, davalıların işletenleri ve sürücüleri oldukları iki aracın çarpışıp savrularak motosikletli davacıya çarpmaları sonucu meydana gelen yaralanma nedeniyle tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece davalıların ceza mahkemesinde belirlenen (4/8)' er kusur oranları dikkate alınarak ayrı ayrı kusurlarına
göre tazminattan sorumluluklarına hükmedilmiştir. Karar, davacılar tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı yargılama sırasında ölmüş, mirasçıları davaya devam etmişlerdir. Dava dilekçelerinde tazminatların müştereken müteselsilen davalılardan tahsili istenmiştir. Dosyadaki delillere göre haksız eylem davalıların birlikte hareketleri sonucu meydana gelmiş ve davacılarda zarar görmüştür. Şu durumda, Borçlar Kanununun 50-51. maddeleri uyarınca davalılar birlikte sorumludurlar. Talep de bu yöndedir. Mahkemenin yasal düzenlemeyi gözetmeden davalıların ayrı ayrı kusurları oranında sorumluluğuna karar vermesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın (2) nolu bendde gösterilen nedenle davacılar yararına BOZULMASINA, davalının tüm, davacıların öteki temyiz itirazlarının ilk benddeki nedenlerle reddine ve temyiz eden davacılardan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesıne 6.3.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.