 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 2001/5395
K: 2001/9448
T: 15.10.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
818/m.41
2004/m.67
Davacı Tedaş Samsun Elektrik Dağıtım Müessesesi vekili Avukat İsmail K... tarafından, davalı Adil K. aleyhine 1.9.1999 gününde verilen dilekçe ile itirazın iptali istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 27.2.2001 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
KARAR : Dava, kaçak elektrik kullanılması nedeniyle yapılan icra takibine itirazın iptali istemine ilişkindir. Olaya ilişkin olan 21.10.1997 tarihli tutanakta, "Yaşar D." isimli kişi abone olarak gösterilmiş ve kaçak elektriği kullanan kişi olarak da davalının adı yazılmıştır. Adı geçen ile davalı aleyhine yapılan icra takibine davalının itiraz ettiği, Yaşar Duman'a ise tebligat yapılamadığı ve adresinin araştırıldığı anlaşılmaktadır. Davalı icra takibine itiraz ederken "elektriği kar amacıyla kullanmadığını ve çalıştırmadığını, abone olmadığını" bildirmiş; bu davaya ilişkin savunmasında ise, elektrik borcunun kahvehaneye ait olduğunu, burayı davadışı üçüncü bir kişinin işlettiğini, elektriği kullanan kişinin kendisi olmadığını savunmuştur. Yerel mahkemece davalının o işyeri ile bir bağlantısı bulunmadığı, abonenin Yaşar D. olduğu belirtilerek dava reddedilmiştir.
Dosyada mevcut faturalardan ve 21.10.1997 tarihli tutanaktan Yaşar D.ın 1994 ve 1995 yılında bu işyerinde elektrik abonesi olduğu ve 9910 endeks no.suna kadar aboneliğini devam ettirdiği ve borcu nedeniyle anılan endekste işyerinin elektriğinin kesilmiş olduğu, olay gününde sayaç endeksinin 14734'e yükselmiş olduğunun ve kaçak elektrik kullanıldığının belirlendiği, tutanakta davalı işçisinin adı da yazılarak ( davalı veya işçisi tarafından ) imzalanmış olduğu, dinlenen zabıt mümzisi tanık Sami Coşkun'un samimi anlatımından ise, abone isminin kurum kayıtlarına dayanılarak yazıldığı, işyerini işleten kişinin isminin ise araştırılarak belirlendiği anlaşılmaktadır. Kaçak elektrik kullanılması aynı zamanda suç niteliği de taşıyan bir haksız eylemdir. Görevliler tarafından düzenlenen kaçak elektrik tüketim tesbit tutanakları aksi kanıtlanmadıkça geçerli olan belgelerdendir. Davalı, savunmasında bildirdiği hususları kanıtlayabilecek hiçbir delil sunmadığına göre bu tutanağın aksi kabul edilemez. Kaldı ki davalının icra takibine itiraz dilekçesindeki tevilli anlatımından ve dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden de olay gününde işyerini davalının işlettiği kanaati oluşmaktadır. Şu durum karşısında sorumluluk kapsamı belirlenerek itirazın iptaline karar verilmesi gerekirken yerel mahkemece davanın reddedilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 15.10.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.