 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2000/2435
Karar No: 2000/4942
Tarih : 22.5.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı İzzet L... vekili Avukat Kaan Ş... tarafından, davalı U... Bas Gaz. Yay.San. AŞ aleyhine 9.8.1999 gününde verilen dilekçe ile basın yolu ile kimlik haklarına saldın nedeniyle manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 16.12.1999 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dava yayın yoluyla kişilik haklarına saldırdı nedenine dayalı manevi tazminat istemine ilişkindir.
Davacı vekili davalı şirkete ait Star gazetesinin 21.6.1999 günlü nüshasında yayınlanan "Kayıp Liste" başlıklı yazıda 1992 yılında yapılan Fethullahçı listesinin kaybolduğa, sonuçta listenin kopyasının Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesinde bulunup güncelleştirildiği ve yemden DGM'ne sunulduğu açıklandıktan sonra kayıp listedeki şahıslar meyanında müvekkilinin adından da söz edildiğini, müvekkilinin 1991 yılında Polis Akademisinden mezun olduktan sonra çeşitli görevlerde bulunduğunun, halen Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı görevinde bulunduğunu, hiçbir illegal öngüte mensub olmadığını, bu haberin neşrinden sonra hakkında 20.3.1998 tarihli takipsizlik taran verilmiş olduğunu öğrendiğini, listede adının yer almasının sebebini öğrenemediğini bir düşmanlıktan kaynaklanabileceğini bu yaz; nedeniyle müvekkilinin zarar gördüğünü ileri sürmüştür.
Davalı vekili ise haberin gerçek olduğunu, resmi belgelere dayandığını savunmuş ve davanın reddini istemiştir.
Mahkemece dava konusu haberin Emniyet Genel Müdürlüğü Genel Kurulu Başkanlığınca yapılan tahkikat fezlekesine göre kaleme alındığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş olup hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Gerçekten de 28.8.1992 tarihli fezledeke davacının adı da yer almaktadır. Ne var ki fezlekede yer alan suçlamalarla ilgili olarak Ankara DGM Başsavcılığınca 20.3.1998 günlü takipsizlik karan verilmiştir. Dava konusu yazıda bu takipsizlik kararından hiç söz edilmeksizin sadece fezlekede yer alan suçlulardan bahsedilmiş ve böylece objektif habercilik kuralı ihlal edilmiştir.
Bu durum davacının kişilik haklarına saldırı oluşturduğundan mahkemece uygun bir manevi tazminatın tahsiline karar verilmesi gerekirken isteğin tümden reddedilmiş olması bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA ve alınan harem istek halinde geri verilmesine 22.5.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.