 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/8346
Karar No : 1999/326
Tarih : 28.1.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YAYIN YOLUYLA VERİLEN ZARARIN GİDERİLMESİ
YETKİLİ MAHKEME
KARAR ÖZETİ: Yayın yoluyla verilen zararın giderilmesine ilişkin davalar, haksız filin meydana geldiği yer mahkemesinde açılabileceği gibi, davacının kendi ikametgah mahkemesinde de açılabilir.
(1086 s. HUMK. m. 21)
(743 s. MK. m. 24/a-4)
Taraflar arasındaki tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davalı S.... Gazetesi yönünden davanın husumet nedeniyle diğer davalı A.... Ajansı yönünden de yetki yönünden reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalı belediye avukatı tarından temyiz edilmesi üzerine, tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi gereği konuşuldu:
Dava, yayın yoluyla verilen zararın giderilmesine ilişkindir.
Davacı, davalılardan A.... Ajansı kaynak gösterilerek diğer davalı S Gazetesinde "Musluklardan Yılan Çıktı" başlığı altında yayımlanan haber nedeniyle ilde panik yaratıldığını, su dağıtımını durdurup depoları boşalttıklarını, yapılan inceleme sonunda haberde belirtilen durumun olmadığının anlaşıldığını ileri sürerek uğradıkları maddi ve manevi zararın giderilmesini istemiş; yerel mahkemece, S.... Gazetesi aleyhine açılan davanın husumet yönünden A.... Ajansı aleyhine açılan davanın ise yetki yönünden reddine karar verilmiş; hükmü davacı temyiz etmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalı S Gazetesi'ne yönelik temyiz itirazları reddedilmelidir.
2- Davacının davalılardan A.... Ajansına ilişkin temyiz itirazlarına gelince; davaya konu haksız eylem davacının ikametgahının bulunduğu yerde işlenmiştir. Davacı, Hukuk Usulü Muhakemeleri kanununun 21. maddesinde ifade edildiği üzere haksız eylemin meydana geldiği yerde dava açabileceği gibi Medeni Kanunun 241a-4 maddesi gereğince kendi ikametgahında da dava açabilir. Mahkemenin açıklanan bu yasal düzenlemeyi gözeterek işin esasını incelemek ve varılacak sonuca göre bir karar vermesi gerekirken yazılı olduğu şekilde yetki yönünden davanın reddedilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın (2) sayılı bentte gösterilen nedenlerle (BOZULMASINA); 3 Gazetesine yönelik temyiz itirazlarının (1) sayılı bendde gösterilen nedenlerle reddiyle hükmün bu bölümünün (ONANMASINA) ve onama harcının temyiz edene yükletilmesine, 28.1.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.