 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/5650
Karar No : 1998/8937
Tarih : 16.11.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki yayın yolu ile kişilik haklarına saldırıda bulunulmaktan doğan tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davalılardan Erdal O... hakkındaki anın reddine 500.000.000 lira manevi tazminatın 29.9.1996 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte diğer davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, fazla istemin keza reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalılardan N... Yayınları AŞ avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi gereği görüşüldü.
Dava, basın yolu ile kişilik haklarının ihlal edilmesinden doğarı manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece dava, N... Basın AŞ yönünden kısmen kabul edilirken, diğer davalı hakkındaki dava reddedilmiştir.
Dava konusu yazının yayınlandığı haftalık "N... Dergisi'nin" yayıncısı N... Basın AŞ olup, sahibi ve genel yönetmeni Masum T...'dir. Dava, yayıncı şirket ile yazının kaynağı olan kişi hasım gösterilerek açılmıştır.
5680 sayılı Basın Kanununun 16. maddesinin 1. bendine göre sorumluluk; "mevkutelerde işlenen suçlarda suçu .vücuda getiren yazıyı yazan veya resmi yapan kimse ile beraber bu mevkutenin sorumlu müdürüne terettüp eder". Yine 'aynı kanunun 17. maddesine göre; Basın yoluyla işlenen fiillerden doğacak maddi ve manevi zararları 16. maddeye göre sorumlu olanlarla birlikte Borçlar Kanununun genel hükümlerine göre mevkutelerde sahibi ve mevkute olmayanlarda naşiri müteselsilen tazminle yükümlüdürler.
Şu duruma göre davalı olarak gösterilen N... Basın AŞ.nin yayanın sahibi olmaması nedeniyle bu davalı hakkındaki davanın husumetten reddi gerekirken kabul edilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 16.11.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.