 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/9697
Karar No : 1998/1127
Tarih : 2.3.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
'Taraflar arasındaki trafik kazasından doğan tazminat davası üzerine, yapılan yargılama .sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı toplam 65.627.551 lira maddi ve manevi tazminatın 23.9.1990 olay tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalılardan (davalı sigorta şirketinin sorumluluğunun yalnız maddi tazminat yönünden ve poliçesindeki limitle sınırlı olmak kaydıyla) müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine, fazla istemin reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalı şirket andına Adnan B... ve davalı Ömer G... avukatı taraflarından temyiz edilmesi üzerine, tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi gereği görüşüldü.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalılardan Ömer G...'in temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davalı sirkatin temyizine gelince 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3. maddesi hükmüne göre, başka bir kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine alt olma k üzere islettiğini ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğunu ispat edemediği takdirde kayda göre araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen" veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet ve rehni gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişi; işletendir. Aynı kanunun 85. maddesi hükmüne göre ise bir motorlu aracın işletilmesinden doğan zarardan o aracın işleteni sorumlu olur. O halde trafikte, adına bir araç kayıtlı olan kişi mutlaka onun işleteni sayılamaz.
Davaya konu olan olayda eylem 23.9.1990 da gerçekleşmiştir. Oysa davalı zarara yol açan aracı belirtilen tarihten önce 23.3.1990 da başkasına Aydın G...'e teslim etmiştir. Böylece, kendisi belirtilen tarihte işleten olmaktan çıkmış bulunmaktadır. Bundan başka davacı,. kayıt sahibi davalının teslime rağmen olay gününde araçla ekonomik bir, ilişkisinin varlığını diğer bir deyimle aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine ait olmak üzere işlettiğini ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğunu iddia ve isbat etmiş değildir. O halde davalının
zarardan sorumlu tutulması için yeterli dayanak bulunmamış olması karşısında; davanın reddine karar verilmesi gerekirken aksi düşüncelerle tazminata hükmedilmiş olması bozmayı gerektirir. .
SONUÇ : Temyiz olunan kararın (2) sayılı bentte gösterilen nedenlerle davalı şirket yararına BOZULMASINA, öteki davalı Ömer G...'in temyiz itirazlarının ilk bentteki nedenlerle reddiyle bu davalıya ilişkin hüküm bölümünün ONANMASINA ve aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden davalı Ömer G...'e yükletilmesine ve davalı Ö... Nakliyat Tic. Şirketinden peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 2.3.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.