 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/5608
Karar No : 1997/10264
Tarih : 30.10.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı görev yönünden davanın reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi gereği konuşuldu:
Dava, haksız eylemden kaynaklanan zararın giderimine ilişkindir. Davacı oğlunun elektrik direğinden sarkan telde oluşan kaçak akım sonucu yaralandığını ileri sürerek maddi ve manevi tazminat isteminde bulunmuştur. Mahkemece davalı kurumun hizmet kusuru nedeniyle dava dilekçesi yargı yolu bakımından reddedilmiştir.
İktisadi Devlet Teşekkülleri ve Kamu İktisadi Kuruluşları hakkında Kanun Hükmünde 60 sayılı kararnamenin ikinci maddesine göre "Sermayesinin tamamı Devlet'e ait iktisadi alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kanunla kurulan Kamu İktisadi Teşebbüslerini, İktisadi Devlet Teşekkülü; sermayesinin tamamı Devlet'e ait olan ve tekel niteliğindeki mallar ile temel mal ve hizmet üretmek ve pazarlamak üzere kanunla kurulan kamu hizmeti niteliği ağır basan kamu iktisadi teşebbüsleri ise. Kamu İktisadi Kuruluşu" niteliğindedir.
TEDAŞ 8.6.1994 gün ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında ticari esaslara göre faaliyet gösteren, tüzel kişiliğe sahip, bir iktisadi devlet teşekkülüdür ve Kanun Hükmünde Kararname ve ana statü hükümleri saklı kalmak üzere özel hukuk hükümlerine tabidir. Davalı teşekkülün bu niteliği itibariyle üçüncü kişilerle aralarında çıkan uyuşmazlıklarda genel yargı yeri görevlidir.
Uyuşmazlığın niteliği ve yukardaki hükümler gözetilmeksizin davada idari yargı yerinin görevli olduğundan bahisle dava dilekçesinin yargı yolu bakımından reddine karar verilmiş olması yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararırı gösterilen nedenlerle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 30.10.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.