 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/2616
Karar No : 1997/6538
Tarih : 12.06.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki trafik kazasından doğan tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabul, kısmen reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi, gereği görüşüldü:
KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre aşağıdaki bendin kkapsamı dışında kalan öteki temyiz itirazları reddedilmelidir.
2- Dava, ölümle sonuçlanan trafik kazası dolayısıyla tazminata ilişkindir. Davacıların kızları ve davalıyla evli olan M., eşi ve davalıyla akşam ziyareti için bir arkadaşlarının evlerine gitmişler ve orada içki içmişlerdir. Gece yarısından sonra içkili olan karı-koca evlerine dönüş için davalının direksiyona geçtiği otomobillerine binmişlerdir. Yerleşik alanda aşırı hız yapan araca davalı hakim olamamış, önce bir duvara, sonra bir direğe çarparak taşıt hasarlanmıştır. Olayda her ikisi de ağır yaralanmış ve daha sonra davacıların kızları olan M. ölmüştür. Davalının araç kullanış tarzı dolayısıyla bilirkişiler, ona tam kusur vermişlerdir.
Kaza, onu meydana getiren koşulların bir bütünü olarak ortaya çıkar. Onun oluşumuna katkıda bulunan koşul ya da koşullar ve dolayısıyla zarara etken olan kişi, sorumluluğu belirlemede dikkate alınır. Somut olayda, sorumlu davalıdır. Ne var ki, olayın trafik kazası dolayısıyla sorumlusu aracı kullanan olmakla beraber olay öncesi, sürücünün yeterinden çok dönüş konusu düşünülmeksizin alkolüne izin vermek, aracı kullananın ilgili olduğunu bilerek arabaya binmek ve aşırı hızı engellememek gibi davranışlarla olayda eşin kaybedilmesi olgusu Dairemiz Kurulunun kararlaşmış ve Hukuk Genel Kurulunun 27.6.1979 gün, 15/1060-1245 sayılı kararlarında belirtilen ilkeler doğrultusunda, maddi tazminatın Borçlar Kanunu'nun 44. maddesini tamamlayan 43. maddesi uyarınca indirilmesi gerekirken davalının tam tazminatla yükümlülüğüne karar verilmiş olması, bozma nedenidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın (2) sayılı bentte gösterilen nedenle BOZULMASINA; öteki temyiz itirazlarının ilk benddeki nedenlerle reddine ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 12.6.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.