 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/3704
Karar No : 1996/4356
Tarih : 20.5.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki birleştirilen tazminat davaları üzerine yapılan yargılama sonunda ilama yazılı nedenlerden dolayı esas dava yönünden 10.000.000 liranın 22.6.1994 tarihinden, ek davada ise
7.013.33 liranın 25.1.1995 ek dava tarihinden itibaren yasal faizleriyle birlikte davalıdan alınarak davacıya istemin reddine ilişkin hükmün süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi gereği görüşüldü.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirîci nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
2-Tarafların öteki temyiz itirazlarına gelince:
Davacı, davalının hukuka aykırı eylemi sonucu uğranılan zararın tazminini istemiştir. Mahkemece gerek ilk ve gerekse ikinci defa açılan ek dava tarihlerine kadar gerçekleşen zarar hakkında istemin kabulüne ilerisi için oluşacak zararın henüz doğmadığı belirtilerek reddine karar verilmiştir.
Gayrimenküllerin Kiraları Hakkındaki Yasa'nın 15.maddesinde ihtiyaç nedeniyle tahliye edilen taşınmazın üç yıl süre ile üçüncü bir kişiye kiraya verildiği takdirde kiralayanın cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır. Somut olayda davalının davacı kirası altında bulunan yeri tahliye ettirdikten sonra henüz üç yıl geçmeden üçüncü bir kişiye kiraladığı sabit olmuştur. Şu durumda davalının hukuka aykırı davrandığı, bu yüzden de davacının zarar gördüğü sabittir. Uyuşmazlık, konusu olan husus zarar kapsamının belirlenmesine ilişkin bulunmaktadır . Yukarıda anılan yasa maddesi gözönünde tutulduğunda davacı zararının üç yıl için belirlenmesi gerekir. Ayrıca davacının bu yüzden uğradığı diğer zararları da (taşıma, badana, boya vs.) nazara alınmalıdır . Zarar kapsamı belirlenirken boşaltılan yer ile yeniden kiralanan yer arasındaki nitelik farkının da göz önünde tutulması gerekmektedir.
O halde mahkemece yapılacak iş, dosyaya ibraz edilen 16.12.1994 günlü raporun uygunluğunu tartışmak ve gerektiğinde nitelik farkının belirlenmesi içim keşif yapmak, sonucuna göre hüküm kurmaktır Bu yön gözetilmeden ileriye dönük zarara hükmedilemeyeceğinden bahisle yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 2 nolu bendde gösterilen nedenlerle taraflar yararına BOZULMASINA, tarafların öteki temyiz itirazlarının 1 nolu bentteki nedenlere reddine ve peşin alınan harçların istek halinde geri verilmesine 20.5.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.