 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/13989
Karar No : 1997/3584
Tarih : 3.4.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki tazminat davası ürerine yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı 21.150.000 liranın 17.4.1995 olay tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalı Mustafa A... tan alınarak davacıya ödenmesine, fazlaya dair istem ile diğer davalı Ahmet Ş... hakkındaki davanın reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacı avukatı ile davalılardan Mustafa A... taraflarından temyiz edilmesi üzerine tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi gereği görüşüldü.
Davar, davalı işveren Mustafa ile yüklenici davalı Ahmet arasında yapılan eser sözleşmesinin yerine getirilmesi sırasında davacının uğradığı zararın giderilmesine ilişkindir.
Mahkeme iş sahibini sorumlu tutan bilirkişi raporunu esas almak suretiyle yüklenici hakkındaki istemin reddine, iş sahibinin sorumluluğu yönünde hüküm kurmuş; karar, davacı ve davalı Mustafa A..., tarafından temyiz edilmiştir.
Dosyadaki delillere göre davalılar arasında bir eser sözleşmesinin bulunduğu, bu sözleşmeye göre davalı yüklenicinin diğer davalı iş sahibine karşı bağımsız bölüm karşılığında bir inşaatın yapımını üstlendiği ve bununla ilgili sözleşmenin de dosyaya ibraz edildiği, zararın da bu sözleşmenin ifası sırasında ve yüklenicinin eyleminden kaynaklandığı görülmüştür. Şu duruma göre iş sahibinin meydana gelen eylemde bir katkısının olmadığı, yüklenicinin iş sahibinden bağımsız biçimde faaliyette bulunurken zararın oluştuğu, böylece iş sahibinin gerek komşuluk hukuku ve gerekse taşınmaz maliki sıfatıyla mevcut olgular itibariyle sorumlu tutulamayacağı, dolayısıyla sorumluluğun yükleniciye .ait olması gerektiği, ne var ki mahkemenin belirtilen bu hukuksal "durumu gözardı etmek suretiyle yüklenici yerine arsa sahibini sorumlu tuttuğu,bu yanılgı nedeniyle de kararın bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda belirtilen nedenlerle davacı ve temyiz eden davalı yönünden BOZULMASINA, şimdilik diğer yönlerin incelenmesinde yer olmadığına ve peşin alınan harçların istek halinde geri verilmesine 3.4.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.