 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/6995
Karar no : 1995/7643
Tarih : 23.10.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı 105.458.837 liranın 25.12.1992 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine, fazla istemin reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi, gereği konuşuldu;
KARAR : 1- Dava, davalıların eylemi sonucu otomobile el konulduğundan bahisle tazminat istemine ilişkindir. Davalılardan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, söz konusu araca gümrük giriş karnesi vermiş ve süresinde yurt dışı edilmeyen bu araç hakkında "kefil kuruluş olarak" mevzuatı doğrultusunda yasal işlemlerde bulunmuştur. Bu eylemleriyle iddia edilen zarar arasında bir bağlantı (uygun-illiyet bağı)yoktur. Şu durum karşısında hakkındaki davanın reddi gerekirken onun sorumlu tutulmuş olması, bozma nedenidir.
2- Diğer davalı idare yönünden ; dosya kapsamı itibariyle otomobilin, yabancı şahıs adına tescilli iken 23.11.1992 tarihinde gümrük ambarına konulduğu, davacının bu aracı 25.12.1992 tarihinde noter kanalıyla satın alarak yabancı şahıs hakkındaki kamu davasına müdahale edip aracın teslimini istediği anlaşılmaktadır. Şu durum karşısında davacının aracı satın alırken gümrük ambarında olduğunu ve ceza davası sonucuna kadar orada duracağını bildiği ve bunu benimsediğinin kabulü gerekir. Öyleyse davacı, davalı idareden de tazminat izteyemez. Anılan yön gözetilmeksizin davalı idare açısından da davanın kabulüne karar verilmiş olması bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, bozma biçimine göre öteki yönlerin şimdiden incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 23.10.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.