 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E:1995/6711
K:1995/7490
T:19.10.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARAR
Taraflar arasındaki tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda,ilamda yazılı nedenlerden dolayı dava dilekçesinin yetkisizlik yönünden reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi gereği konuşuldu:
Dava haksız eylem nedeniyle tazminat istemine ilişkindir. Davacı T... Bakanlığına bağlı A... Tanıtma Müşavirliği Ateşe Yardımcısı olarak görev yaptığı sırada tatilini geçirmek için Türkiye'ye gelmiş ve tatil bitimi T... Havayolları Şirketi uçağı ile görev yerine dönmüştür.Bakanlık bir ihbarı değerlendirerek davacının görev yerine süresinden sonra dönüp dönmediğini araştırmak için soruşturma başlatmış ve bu soruşturma sırasında görev yerine dönüş tarihi konusunda davalı kurumdan bilgi istenmiş,Ankara satış ofisi tarafından davacı THY uçağı ile seyahat etmediği halde yanlış bilgi verilmiştir.Verilen yanlış bilgi nedeniyle kurumu tarafından uygulanan ve mesleki kariyerini olumsuz etkileyen cezalar nedeniyle tazminat davası açılmış, davalı yetki itirazında bulunmuştur.
Mahkemece yapılan yargılama sonunda dava dilekçesinin yetki yönünden reddine karar verilmiştir.
Yer itibariyle yetki konusunda ana kural davalının ikametgahı mahkemesinin aksine bir hüküm bulunmadıkça bütün davalar için yetkili olduğudur.Şüphe yok ki haksız eyleme ilişkin davalarda davacı genel hükümlere göre davasını davalının ikametgahında açabileceği gibi,Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 21.maddesi uyarınca haksız eylemin meydana geldiği yer mahkemesinde de ikame edebilir. Diğer bir ifade ile bu konudaki seçimlik hak davacıya aittir.Bu açıklamalar doğrultusunda dava konusu olay incelendiğinde haksız eylemin THY adına bilgi veren Ankara Satış Ofisinin yazışa nedeniyle meydana geldiğinden Ankara Mahkemelerinin de yetkili olduğu sonucuna varılır. Davacı seçimlik hakkını kullanarak davasını haksız eylemin işlendiği yer mahkemesinde açtığına göre Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 21.maddesi hükmü gözetilmeden dava dilekçesinin yetki yönünden reddine karar verilmiş olması usule aykırı olup bozmayı gerektirir.
SONUÇ:Temyiz olunan kararın gösterilen nedenle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 19/10/1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.