 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1990/10724
K: 1991/10721
T: 10.12.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki trafik kazasından doğan tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine gereği konuşuldu:
KARAR : Dava, trafik kazası sonucu oluşan zaarların giderilmesine ilişkindir. Davacılardan Mahir D. olayda atının yaralanması nedeni ile değer düşüklüğü, at arabasının hasarlanması bakımından onarım gideri ve bu yüzden çalışamadığı günler için de kazanç yoksunluğu tazminat olarak istemiştir. Öteki davacı Tolga D. ise aldığı hafif yaralar nedeni ile çalışamadığı günler için kazanç yoksunluğu ve tedavi giderlerinden oluşan zararının giderilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davacılardan Tolga'nın yaralarının işe ve güce engel olacak düzeyde olmadığı yolunda rapor verildikten sonra davalı hakkında C. Savcılığınca "tehlikeli vasıta kullanmak" suçundan kovuşturma yapılmış ve para cezası önödemeyle karşılandığıdan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.
Davacılardan Mahir D.C. Savcılığına verdiği ifadede "trafik kazasından dolayı ben ve oğlum Tolga'nın yaralanması ile ilgili şikayetçi olmuş isek de Bülent A. İsimli sanıktan şikayetçi değilim" demiştir. Yerel mahkemece bu bildirim temel alınarak "feragat" nedeni ile dava reddedilmiştir.
Davacılardan Mahir D.'in dava ettiği kalemlerle anılan vazgeçmenin ilgisi yotur. Kendisinin yaralanması nedeni ile tazminat isteğinde bulunmadığına göre beyanı davasının reddine gerekçe olamaz. Tolga'nın davasına gelince; velisi Mahir'in sözleri ceza kovuşturmasına yöneliktir. Hukuk Genel Kurulunun 7.12.1988 gün ve 4/782-922 sayılı kararlarında da vurgulundağı üzere zarar görenin hukuk davası dışında vazgeçmesinin hukuki sonuç doğurabilmesi, vazgeçmenin kamu davası açıldıktan sonra hakim önünde gerçekleşmesine ve bu nedenle kamu davasının düşmesine bağlıdır. O halde ceza kovuşturması açısından C. Savcılığına yapılan bildirim tedavi giderleri bakımıdan Tolga'nın davasının dinlenmesine engel sayılmamalıdır.
Yerel mahkemece, bu yönler gözetilmeksizin yazılı nedenle davanın reddi bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen nedenlerle BOZULMASINA 10.12.1991 gününde oybirliğiyle karar verildi.