 |
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1989/2940
K: 1989/3486
T: 13.04.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki haksız eylemden doğma tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davalının Belediyeyi zararlandırıcı kişisel kusuru görülmediğinden, zararlandırıcı eylem tüzelkişilik olarak gerçekleşmiş bulunduğundan belediyenin eski başkanı hakkındaki davasının reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacı İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu:
KARAR : Dava haksız eylemden doğan tazminat isteğidir. İzmir Belediyesince Konak Meydanındaki sebze ve meyve standları birçok kişinin kirası altındadır. Aralarındaki bu ilişki devam ederken anılan standların Belediye'ce yıktırılması üzerine sahipleri tarafından açılan davalar sonunda belediye kusurlu görülerek tazminatla yükümlendirilmiştir. Bu tazminatları ödeyen davacı belediye, şimdi yıkım kararını veren o zamanki Belediye Başkanına rücu etmektedir. Mahkemece, standların bulunduğu yerde daha güzel ve yararlı bir görünüm elde edilmesi için hareket edilmiş bulunması nedeniyle olayda kusur söz konusu olamayacağından davanın reddine karar verilmiştir.
Oysa bu gerekçe hukuki dayanaktan yoksundur. Çünkü standların sahipleri ile Belediye arasında kira ilişkisi vardır. Bu ilişki yasal yollarla sona erdirilmeden davaların Belediye başkanı sıfatiyle yöneticisi olduğu idareye ait kamu gücünü kullanmak suretiyle onları yıktırması ve bu yüzden belediyeyi zararlandırması nedeniyle kendisinin oluşan zarardan sorumlu tutulması zorunludur. Ortada yetkili ve görevli makamlarca verilmiş bir tahliye ve yıkım kararı yoktur. O halde davalının kusuru bulunmadığından söz edilerek davanın reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen nedenle BOZULMASINA, 13.4.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.