 |
T.C.
YARGITAY
4. Ceza Dairesi
Esas no: 2000/5861
Karar no: 2000/6973
Tarih: 23.10.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- YÜRÜTMENİN DURDURULMASI
- KARARINI YERİNE GETİRMEME
Karar Özeti: "Yürütmenin durdurulması ve katılanın görevine iadesine" ilişkin Danıştay kararını tebliğ gününden itibaren 30 gün içinde yerine getirmeyen genel müdür olan sanığın eylemi İYUY.nın 28/1. maddesine aykırı olması nedeniyle TCY.nın 228. maddesindeki suçu oluşturur.
(2577 s. İYUK. m. 28)
(765 s. TCK. m. 228)
Görev sırasında keyfi davranma suçundan sanık Mehmet Hilmi'nin yapılan yargılaması sonunda beraatine ilişkin (Ankara Asliye 21. Ceza Mahkemesi)nden verilen 1998/1630 Esas, 1999/267 Karar sayılı ve 13.4.1999 tarihli hükmün temyiz yoluyla incelenmesi katılan vekili tarafından istenilmiş ve temyiz edilmiş olduğundan; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 15.6.2000 tarihli bozma isteyen tebliğnamesiyle 22.6.2000 tarihinde daireye gönderilen dava dosyası başvurunun nitelik ve kapsamına göre görüşüldü.
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi. Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak; genel müdür olan sanığın "yürütmenin durdurulması ve katılanın görevine iadesi" konusunda Danıştay kararını tebligat tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yerine getirmemekten ibaret eyleminin, İdari Yargılama Yasasının 28/1. maddesine açıkça aykırı bulunduğu, bu nedenle T. Ceza Yasasının 228. maddesindeki suçun oluşturduğu gözetilmeden: ... üst mercilerden onay için beklendiği, alınan onayın tebliğinden itibaren makul süre içinde katılanın işe alındığı..." gerekçesiyle beraat kararı verilmesi,
Yasaya aykırı ve katılan Murat vekilinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden hükmün (BOZULMASINA), yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas hüküm mahkemesine gönderilmesine, 23.10.2000 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.