 |
T.C.
YARGITAY
4. Ceza Dairesi
Esas no: 2000/2960
Karar no: 2000/5558
Tarih: 22.6.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- GÖREVDE YETKİYİ KÖTÜYE KULLANMAK
- GENEL KASIT
Karar Özeti: "Görevde yetkiyi kötüye kullanma" suçunun oluşumu için "genel kasıt" yeterlidir.
Bu nedenle, suça konu işlemlerin, iddianamede ve savunmalarda geçen yasal düzenlemelere uygun olup olmadığı hususunda Sayıştay emekli uzman denetçilerinden oluşacak 3 kişilik bir "bilirkişi Kurulundan" görüş alınarak hüküm kurmak gerekir.
(765 s. TCK. m. 240/2)
Görevde yetkiyi kötüye kullanma suçundan sanıklar Altan Raşit, Ali, Mehmet Ertuğrul ve arkadaşlarının yapılan yargılamaları sonunda beraatlerine ilişkin (Ankara Asliye 11. Ceza Mahkemesi)nden verilen 1998/1052 Esas, 1999/1315 Karar sayılı ve 22.12.1999 tarihli hükmün temyiz yoluyla incelenmesi O yer C. Savcısı tarafından istenilmiş ve temyiz edilmiş olduğundan; Yargıtay C. Başsavcılığının 7.4.2000 tarihli bozma isteyen tebliğnamesiyle 10.4.2000 tarihinde daireye gönderilen dava dosyası başvurunun nitelik ve kapsamına göre görüşüldü.
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak; TCY.nın 240. maddesinde yazılı görevde yetkiyi kötüye kullanma suçu Ceza Yasası uygulamasında memur sayılan, ya da belirli durumlarda memurlar gibi cezalandırılabilen bir kimsenin yasal düzenlemelerle kendisine verilen görevi yasaya aykırı biçimde yapması ile oluşur. Genel kasıtla işlemekten bu suçun oluşumu için memurun görevde yetkiyi kötüye kullanma özel kastıyla davranması gerekmez. Bu nedenle, Ankara EGO Genel Müdürlüğü görevlileri olan sanıkların yaptıkları ileri sürülen suça konu işlemlerin iddianamenin başlangıç kısmında yazılı olan ve sanıkların savunmalarında geçen yasal düzenlemelere uygun olup olmadığı hususunda Sayıştay emekli uzman denetçilerinden oluşacak 3 kişilik bir bilirkişi kurulundan görüş alınarak hüküm kurmak gerekirken, kendisine yasaya aykırı biçimde ücret ödendiği ileri sürülenlerden Nizami'nin de dahil olduğu bilirkişi kurulunun işin hukuksal yönünün gözardı eden raporuna ve genel kasıtla işlemekten suçta özel kasıt arayan ve bu nedenle yasal olmayan gerekçeye dayanılarak beraat hükmü kurulması,
Yasaya aykırı O yer C. Savcısının temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden (HÜKÜMLERİN BOZULMASINA), yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 22.6.2000 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.