 |
T.C.
YARGITAY
4. Ceza Dairesi
Esas No: 1998/7938
Karar No: 1998/9627
Tarih: 4.11.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
CEZAEVİNDEN KAÇMAYA KALKIŞMA
GÖNÜLLÜ VAZGEÇME
CEZA EKLENMESİ
KARAR ÖZETİ: 1- Sanıkların cezaevinden kaçmaya kalkışma eyleminde;
a) Gönüllü vazgeçtikleri kabul edilirse TCY.nın 61/ son madde kanalıyla 516/3;
b) Aksi halde TCY.nın 299/3, 61. maddelerinin uygulanması gerekir.
2- Kabule göre: Kalan hükümlülük süresine 8 yıldan fazla ceza eklenmesi TCY.nın 299/3. maddesine aykırıdır.
3- Yargıtay denetimine olanak verecek biçimde önceki hükümlülüklere ilişkin birleştirme kararlarının dosya içerisine alınmaması doğru değildir.
(765 s. TCK. m. 299/3, 61, 516/3)
Cezaevinden kaçma suçundan sanıklar Mahmut ile Tevfik hakkında TCY.nın 299/2, 61, 55/3 sayılı Yasanın 12. maddeleri uyarınca sanık Tevfikin 1 yıl 4 ay 4 gün hapis, sanık Mahmut'un 4 yıl 3 ay 15 gün hapis cezalarının bakiye cezalarına eklenmesi suretiyle hükümlülüklerine ilişkin (İzmir Asliye 6. Ceza Mahkemesi)nden verilen 1997/330 Esas, 1998/422 Karar sayılı ve 14.5.1998 tarihli hükmün temyiz yoluyla incelenmesi sanıklar Mahmut ile Tevfik müdafii tarafından istenilmiş ve temyiz edilmiş olduğundan; Yargıtay C. Başsavcılığının 25.8.1998 tarihli bozma isteyen tebliğ namesiyle 7.9.1998 tarihinde daireye gönderilen dava dosyası, başvurunun nitelik ve kapsamına göre görüşüldü.
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- Oluşa göre, sanıkların kaçmaya kalkışma eyleminde, gönüllü (ihtiyari) olarak vazgeçip vazgeçmediklerinin araştırılıp saptanması ve sonucuna göre;
a) Gönüllü vazgeçtikleri kabul edildiği takdirde T.C. Yasasının 61/son. maddesi kanalıyla 516/3;
b) Sanıkların gönüllü olarak firardan vazgeçmedikleri kabul edildiği takdirde T.C. Yasasının 299/3, 61;
Madde ve fıkralarının uygulanacağının gözetilmemesi,
2- Kabule göre, sanık Tevfik hakkında hüküm kurulurken T.C. Yasasının 299/3. madde ve fıkrasına göre kalan hükümlülük süresine eklenmesi gereken cezanın 8 yıldan fazla olamayacağının gözetilmemesi,
3- Sanıkların önceki hükümlülüklerine ilişkin (içtima) birleştirme kararlarının Yargıtay denetimine olanak verecek biçimde dosya içerisine alınmaması,
Yasaya aykırı ve sanıklar Tevfik ve Mahmut müdafiinin temyiz nedenleri ile tebliğ namedeki düşünce yerinde görüldüğünden (HÜKÜMLERİN BOZULMASINA), yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 4.11.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.