 |
T.C.
YARGITAY
4. Ceza Dairesi
E. 1992/8370
K. 1993/660
T. 3.2.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
GIDA MADDELERİ TÜZÜĞÜNE AYKIRILIK
TESELSÜL
ÖZET: Sanığın eylemlerinin işleniş biçimleri arasındaki benzerlik ve 10 gün içinde işlenmeleri gibi zaman aralıkları gözetilerek, suçların arasında teselsül ilişkisinin bulunup bulunmadığının ve dolayısıyla TCK.nun 80. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması yasaya aykırıdır.
(765 s. TCK. m. 80)
Gıda maddeleri tüzüğüne aykırı davranışta bulunma suçundan sanık Ali'nin 3005 sayılı Kanuna göre yapılan yargılaması sonunda Türk Ceza Yasasının 395, 398, 402/1-2, 72; 647 sayılı Kanunun 4. maddeleri uyarınca 4.240.000 lira ağır para cezasıyla hükümlülüğüne, cürüme vasıta kıldığı meslek sanat ve ticaretin 2 yıl 3 ay süreyle tatiline, 2 ay 7 gün iş yerinin kapatılmasına, hüküm özetinin iş yerine yapıştırılmasına, gazetede ilanına ilişkin, (Kayseri 2. Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen Esas 1991-987/ Karar 1992-197 sayılı ve 8.4.1992 tarihli hükmün temyiz yoluyla incelenmesi sanık Ali müdafii tarafından istenilmiş ve temyiz edilmiş olduğundan; Yargıtay C. Başsavcılığı'nın 17.12.1992 tarihli Onama isteyen tebliğnamesiyle 28.12.1992 tarihinde Daireye gönderilen dava dosyası, başvurunun nitelik ve kapsamına göre görüşüldü.
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir. Ancak:
Sanığın eylemlerinin işleniş biçimleri arasındaki benzerlik ve 10 gün içinde işlenmeleri gibi zaman aralıkları gözetilerek, suçların arasında teselsül ilişkisinin bulunup bulunmadığının ve dolayısıyla TCY.nın 80. maddesinin uygulanıp uygulanamayacağının tartışılmaması,
Yasaya aykırı ve sanık Ali'nin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddiyle, (HUKÜMLERİN BOZULMASINA), 3.2.1993 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.