 |
T.C.
YARGITAY
4. Ceza Dairesi
E: 1992/6242
K: 1992/6962
T: 11.11.1992
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Yangın çıkarma suçundan sanık Salih Celep hakkında Türk Ceza Yasasının 371, 647 sayılı kanunun 4,6. maddeleri uyarınca 450.000 lira ağır para cezasıyla hükümlülüğüne cezasının ertelenmesine ilişkin ŞİRAN Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 1991/47 esas 1991/74 karar sayılı ve 1.11.1991 tarihli hükmün temyiz yoluyla incelenmesi Üst C. Savcısı tarafından istenilmiş ve temyiz edilmiş olduğundan; Yargıtay C. Başsavcılığının 9.10.1992 tarihli onama isteyen tebliğnamesiyle 14.10.1992 tarihinde daireye gönderilen dava dosyası, başvurunun nitelik ve kapsamına göre görüşüldü.
KARAR : Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
A - TCY.nın 369 ve onu izleyen maddelerindeki cürümler, hem mal varlığına karşı zarar ve hem de kamunun esenliğine karşı tehlike suçlardır. Bu nedenle yakılmaya kalkışılan ya da yanan ve TCY'nın 369. ve 370. maddelerinde sınırlı biçimde sayılan bina, ürün ve benzeri şeylerin, yanan kesimlerinin değil, bütününün değerinin ve de aynı Yasanın 413. maddesi uyarınca da çevrede doğan tehlikeninin önemli olup olmadığının araştırılması zorunludur.
Bu durum karşısında sanığın yakma eyleminin;
1 - Yöneldiği taşınmazların bütününün değerinin gözetilerek görev yönünün,
2 - Çevrede doğurduğu tehlikenin önemli olup olmadığının araştırılarak sonucuna göre sanık hakkında TCY.nın 413. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının,
Düşünülmemesi;
B - Savunmanın doğruluğunun araştırılarak sonucuna göre sanık hakkında TCY.nın 51. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması,
SONUÇ : Yasaya aykırı ve Üst C. Savcısının temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddiyle HÜKMÜN BOZULMASINA 11.11.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.