 |
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/437
Karar no: 1999/362
Tarih: 15.2.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KADASTRO TESBİTİNE İTİRAZ
MİRAS BIRAKANIN ÖLÜM TARİHİ
TEREKENİN MÜŞTEREK MÜLKİYET ŞEKLİNDE İNTİKALİ
MÜŞTEREK MALİKLERİN 3. KİŞİYE YAPTIKLARI PAY
SATIŞI
ÖZET : Davacıların miras bırakanı Eyyüp'ün 1341 (1925) yılında ve Medeni Kanunun yürürlüğünden önce öldüğü anlaşılmıştır. Ölüm tarihine göre terekesi mirasçılarına müşterek mülkiyet şeklinde intikal ettiği, terekenin taksim edilmediği ve mirasını oğulları Mustafa ve Cuma ile kızları Hatice ve Ayşe'ye bırakmıştır. Bunlardan Cuma ve Mustafa'nın miras paylarını 3.10.1960 tarihli senetle davalıya sattığından müşterek maliklerin 3. kişiye yaptıkları bu pay satışları geçerlidir.
Hal böyle olunca; çekişmeli parselin tamamı 8 pay itibar edilerek 6 payının davalı Hasan mirasçılarına; 1 payın davacı Eyyüp kızı Hatice ve 1 payının da Eyyüp kızı Ayşe mirasçıları adlarına tesciline karar verilmesi gerekir.
(743 s. MK. m. 623, 624, 586, 589)
Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan, dava sonucunda verilen hükmün Yargıtayca incelenmesi istenilmekle, temyiz isteminin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu. Gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında 273 parsel sayılı 7800 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz vergi kaydı, kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği ve satın alma nedeniyle Hasan, 905 parsel sayılı 2800 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz aynı nedenle Ali ve Mamo adlarına tesbit edilmiştir. Davacılar tarafından davalılar Kamil ve Hasan aleyhine Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmış bulunan men'i müdahele davası görevsizlik kararı ile Kadastro Mahkemesine gönderilmiştir. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne ve çekişmeli 905 parselin tamamı ile 273 parselin 1/2 payının Eyyüp mirasçıları olan davacılar, 273 parselin 1/2 payının ise Hasan mirasçıları adlarına tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hasan miras şirketi mümessili İskender tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya içeriğine, toplanan delillere, kararda yazılı gerektirici nedenlere göre Eyyüp mirasçıları olan Hatice ve Ayşe'nin tapusuz taşınmazdaki paylarını davalı Hasan'a sattıkları kanıtlanamadığına göre davalı mirasçılarının sair temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak, taşınmazın yarısının Cuma'ya ve yarısının da Eyyüp'e ait olduğu ve Cuma payının davalıya satıldığı tartışmasızdır. Taraflar arasındaki uyuşmazlık, Eyyüp mirasçılarının tamamının paylarını davalıya satıp satmadıklarına ilişkindir. Davacıların miras bırakanı Eyyüp'ün 1341 (1925) yılında ve Medeni Kanunun yürürlüğünden önce öldüğü veraset ilamından anlaşılmaktadır. Miras bırakanın ölüm tarihine ,göre terekesi mirasçılarına müşterek mülkiyet şeklinde intikal etmiştir. Eyyüp'ün terekesinin taksim edilmediği ve mirasını oğulları Mustafa ve Cuma ile kızları Hatice ve Ayşe'ye bıraktığı belirlenmiştir. Cuma ve Mustafa'nın miras paylarını 3.10.1960 tarihli senetle davalıya sattığı saptanmıştır. Müşterek maliklerin üçüncü kişiye yaptığı pay satışları geçerlidir. Hal böyle olunca; çekişmeli parselin tamamı 8 pay itibar edilerek 6 payın davalı Hasan mirasçıları, 1 payın davacı Eyyüp kızı Hatice ve 1 payın da davacı Eyyüp kızı Ayşe mirasçıları adlarına tesciline karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir. Davalıların temyiz itirazlarının bu nedenlerle kabulü ile hükmün (BOZULMASINA) 15.2.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.