 |
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E. 1996/3903
K. 1996/4827
T. 25.4.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TEDBİRSİZLİK VE DİKKATSİZLİK SONUCU YARALAMAYA NEDEN OLMAK
ZORALIM
KARAR ÖZETİ Köy korucusu olan sanık, evdeki misafirlerle konuştuğu sırada, namlusunda mermi bulunan silahı bıraktığı yerde, altı yaşındaki oğlu kurcalarken, silahın patlamasıyla annesinin yaralandığı, olayın, unsurları bakımından TCK. nun 550. maddesinin öngördüğü suçluluk halini aşmış olup, illiyet ve diğer nedenlerle aynı Yasanın 459/2. madde ve fıkrasına uyan suçu oluşturur.
(765 s. TCK. m. 459, 550)
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik neticesi yaralamaya sebebiyet vermekten sanık Ali'nin yapılan yargılaması sonunda; mahkumiyetine dair, (Dargeçit Asliye Ceza Mahkemesi)'nden verilen 13.7.1995 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi Midyat C. Savcısı tarafından süresinde dilekçeyle istenmek ve dava evrakı C. Başsavcılığı'nın 27.3.1996 tarihli tebliğnamesiyle Daireye gönderilmekle okunup, iş anlaşıldıktın sonra gereği düşünüldü:
Uygulama maddesi itibariyle, kasdi olmayan suçtan dolayı suçta kullanılan silahın zoralımına karar verilmemesinde yasaya aykırılık görülmediğinden ve köy korucusu olup silah hakkında bilgi sahibi olan sanığın, jarjörünü alarak yanına bırakıp gözetiminde tuttuğu silahı, evinde misafirler ile konuştuğu sırada, evdeki 6 yaşındaki oğlunun, onun dikkatsizlik ve kayıtsızlığından faydalanarak alıp kurcaladığı sırada, sanığın namlusundan çıkarmayı ihmal ettiği merminin patlamasına sebebiyet vererek, annesinin yaralanmasına neden olması şeklinde gelişen olayın, unsurları bakımından TCK.nun 550. maddesinde öngören suçluluk halini aştığı ve illiyet ve öngörülebilirlik unsurları mevcut olup, aynı Yasanın 459. maddesinin 2. fıkrasındaki tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet verme suçunu oluşturduğundan zorlama ve suç niteliğine ilişkin tebliğnamedeki bozma düşüncelerine iştirak olunmamıştır.
Yapılan duruşmaya, toplanan delillere, gerekçeye, hakimin kanaat ve takdirine göre, temyiz itirazları yerinde olmadığından reddiyle hükmün isteme aykırı olarak (ONANMASINA), 25.4.1996 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.