 |
T.C.
YARGITAY
3. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/3579
Karar no : 1995/5248
Tarih : 20.4.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Dava dilekçesinde 18.250.000 lira olarak istenen kira parasının 1.9.1994 gününden başlayarak aylık 8.052.000 lira olarak tesbiti istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü ile aylık kira parasının 18.000.000 lira olarak tesbit i cihetine gidilmiş, hüküm taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
YARGITAY KARARI
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
Hükme dayanak yapılan bilirkişi raporunda mülk sahibi olarak gösterilen bilirkişinin de katıldığı ve buna göre karar verildiği anlaşılmaktadır.
Mülk sahibi bilirkişinin mahkeme kaleminde görevli olduğu belirlenmektedir.
Kira parası ekonomik ve sosyal bir kavram olup bu anlamda kira parası tesbiti özel ve teknik bilgiyi gerektirir. HUMK.nun 275.maddesi gereği zabıt katibinin, yazı işleri müdürünün böyle bir bilgisi olduğu kabul edilemez.
Bu nedenle bu bilirkişinin de katıldığı rapora göre karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Kabule göre de bilirkişi raporuna benzer yerler için verilen farklı değerdeki raporlardan bahsedilerek itiraz edildiği halde bu konudaki itirazlar değerlendirilip ek rapor alınmadan eksik inceleme ile karar verilmesi de doğru değildir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA. peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine 20.4.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.