 |
T.C.
YARGITAY
3. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/1066
Karar no : 1995/2768
Tarih : 01.03.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Dava dilekçesinde kira parasının 1.9.1994 gününden başlayarak aylık 10.000.000 lira olarak tesbiti istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
YARGITAY KARARI
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı tarafın sair temyiz itirazların reddine;
Ancak, hükme dayanak yapılan bilirkişi raporunda dava konusu mecurun boş olarak kiraya verilmesi halinde getireceği miktarın aylık 18.500.000 lira olacağının bildirildiği ve bu miktarın davalı kurum istediği aylık kira bedeli olan 18.215.000 liradan az olduğundan bahisle mahkemece davanın reddi cihetine gidilmesi, davalı kurumun davacı kiracıya göndermiş olduğu ihtarnamenin sadece bir talep olması dışında, hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmaması nedeniyle verilen bu hüküm uyuşmazlığı çözmüş olmadığının düşünülmemesi doğru görülmemiştir.
Bu durumda mahkemece yapılacak iş; bilirkişi raporunda bildirilen miktar talebi aştığından davanın davalı kurumun talebi miktarında (18.215.000 lira) kabulü olmalıdır.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA peşin ödediği temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine 1.3.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.