 |
T.C.
YARGITAY
3. Hukuk Dairesi
E. 1994/4528
K. 1994/5891
T. 11.4.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ECRİMİSİL DAVASI
İNTİFADAN MEN KOŞULU
BİLİRKİŞİ SEÇİMİ
KARAR ÖZETİ Paydaşlar arasındaki ecrimisil davalarında, dava koşulu olan intifadan men edilme; yemin dahil, her türlü delille isbatlanabilir.
Ecrimisil davalarında, uzmanlığı belli olmayan polis memuru bilirkişilik yapamaz.
(743 s. MK. m. 625, 634,907,908)
(1086 s. HUMK. m. 275)
Dava dilekçesinde, 4.000.000 lira ecrimisilin masraflarla birlikte davalı taraftarı tahsili istenilmiştir. Mahkemece, davanın 2.380.000 liralık bölümünün kabulü cihetine gidilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği düşünüldü:
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair 'temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak, ecrimisile konu edilen (davalının oturduğu) evde taraflar paydaştırlar.
Paydaşlar (kural olarak) intifadan men edilmedikçe birbirlerinden ecrimisil isteyemezler.
İntifadan men koşuklu , dava şartı niteliği taşıdığından (ecrimisil istenen sürede bu koşulun gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirlenmesi bakımından) resen gözetilmek gerekir.
Mahkemece ise bu yön üzerinde hiç durulmadan karar verilmiştir ki, intifadan men koşulunun gerçekleştiği iddiası yemin dahil her türlü delille ispatlanabilir.
O halde; öncelikle anılan koşul yönünden ecrimisil istenen süreyi kapsayacak biçimde, davacı paydaşın, ecrimisile konu taşınmazdan yararlanmak isteyip te davalı paydaşın buna karşı koyduğu hususu saptanmadıkça ecrimisile hükmedilemeyeceği gözetilerek tarafların bu konuda gösterdikleri delillerin toplanması ve sonuçlarına uygun bir karar verilmesi icabederken , bu cihet düşünülmeksizin eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru değildir.
Kabul şekline göre de, ecrimisil tayini konusunda uzmanlığı belli olmayan polis memurundan alınan bilirkişi raporunun hükme dayanak yapılması usul ve yasaya aykırıdır.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 11.4.1994 gününde oybirliğiyle karar verildi