 |
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E. 1993/6046
K. 1994/1823
T. 21.2.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- YAZILI BELGE İLE İSPAT ZORUNLULUĞU
KARAR ÖZETİ Taşınmazın davalıya satılıp teslim edildiği ve bedelinin ödendiği konusunda taraflar arasında düzenlenmiş bir senedin bulunması halinde, bunun aksine iddiaların da yine yazılı bir belge ile kanıtlanması gerekir.
(1086 s. HUMK. m. 290)
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 27.8.1990 gününde verilen dilekçe ile müdahalenin meni istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda, davanın kabulüne dair verilen 10.2.1993 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle; süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek, gereği düşünüldü:
Davacı, taşınmazı başka taşınmazlarla birlikte davalıya satar ve senetle teslim ettiğini de belirtir. Her ne kadar davacı gerçekte bunun bir satım olmadığını, teslimde bulunmadığına, kendisine bakması için davacıya verildiğini, davalı da bakma borcunu yerine getirmediğini, bu nedenle iade istediğini ileri sürmüş ise de, davacı ile davalı arasında gayrimenkulün satışına dair senet düzenlenmiş, senette taşınmazın bedelinin alındığı, teslim de edildiği yazılmış olduğuna nazaran, bunun aksi gene yazılı bir belge ile kanıtlanması gerekeceğinden, böyle bir belge de ileri sürülmediğinden, mahkemenin davanın reddine karar vermesi gerekirken, yazılı düşüncelerle davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ Yukarıda yazılı nedenlerle yerinde görülen temyiz itirazlarının kabulü ile usul ve yasaya aykırı hükmün (BOZULMASINA), temyiz harcının istek halinde iadesine, 21 .2.1994 gününde oybirliği ile karar verildi.