 |
T.C.
YARGITAY
3. Hukuk Dairesi
E. 1993/1334
K. 1993/2910
T. 8.4.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA
ISLAH
KARAR ÖZETİ Dava usulüne uygun şekilde ve zamanında ıslah edildiğinden mahkemenin ıslah isteğini kabul etmesi ve usulün 86 ncı maddesi gereğince islah giderleri davacı tarafından mahkeme veznesine yatırıldıktan sonra ıslah edilen şekliyle davanın esasına girilmesi gerekir.
(1086 s. HUMK. m. 83, 86)
Taraflar arasındaki iptal davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı, Ç Yapı Kooperatifindeki üyelik hakkını 21.1.1991 tarihli sözleşme ile davalıya devrettiğini sözleşmedeki edimlerini davalının ifa etmediğini öne sürerek sözleşmenin iptaline kooperatifteki üyelikten doğan mülkiyet hakkının kendisine ait olduğunun tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, HUMK.nun 88 inci maddesi uyarınca ıslah dilekçesinin üç gün içerisinde verilmediği kabul edilmiş dava dilekçesinin iptaline karar verilmiştir.
Karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, 17.7.1992 günlü dilekçesinde davasını tamamen ıslah ettiğini davada Gabin Hukuki sebebine dayandığını açıklamıştır. Gerçekte de davacı sözü edilen ıslah dilekçesi ile aynı zamanda ıslahın konusunu talep ettiği hususun neden oluştuğunu belirtmiştir. Davasını tamamen ıslah etmiş olan davacı, ıslah dilekçesinde aynı zamanda ıslah ettiğini açıkça belirtmişse davacının artık HUMK. md. 88'e göre üç gün içinde yeni bir dava dilekçesi vermesine gerek yoktur.
Hal böyle olunca, davacının 17.7.1992 tarihli oturumda 3 gün içerisinde dilekçe vereceğini bildirmesi ve mahkemece de bu yönde üç günlük süre verilmesi, az yukarıda açıklandığı üzere, ıslah dilekçesi önceden verildiği için fazladan bir işlem olduğu o nedenle, hukuki bir sonuç ve müeyyide doğurmayacağı kabul edilmelidir.
Mahkemenin anlatılan yönleri gözden kaçırarak yazılı gerekçelerle dava dilekçesini iptal etmesi usule ve yasaya aykırıdır. Bozma nedenidir. Bu nedenle dava usulüne uygun şekilde ve zamanında ıslah edildiğinden, mahkemenin ıslah isteğini kabul etmesi ve usulün 86 ncı maddesi gereğince ıslah giderleri davacı tarafından mahkeme veznesine yatırıldıktan sonra ıslah edilen şekliyle davanın esasına girilmesi gerekir.
SONUÇ Temyiz olunan kararın açıklanan nedenlerle davacı yararına (BOZULMASINA), peşin harcın istek halinde iadesine, 8.4.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.