 |
T.C.
YARGITAY
5. Ceza Dairesi
E. 1992/174
K. 1992/465
T. 12.2.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
SARKINTILIK
TANIKLARIN DİNLENMELERİ
ÖZET Tanık yoklaması yapıldıktan sonra her tanığın ayrı ayrı ve sonradan dinlenecek tanıklar yanında bulunmaksızın dinlenmeleri gerekir.
Sanığın, müştekinin evine birkaç kez telefon etmek suretiyle; "seni beğeniyorum, seninle evlenmek istiyorum, buluşmak istiyorum, bu geceyi seninle geçirmek istiyorum, beraber yatacağız hazırlan, üzerindekileri çıkar, soyun" şeklinde sözler sarf etmesi sarkıntılık suçunu oluşturur.
(765 s. TCK. m. 421/son)
(1412 s. CMUK. m. 54)
Gülten'e söz attığı yapılan yargılama sonunda anlaşılan sanık Saadettin'in, TCK.nun 421/İlk, 647 sayılı Kanunun 4. maddeleri gereğince 450.000 lira ağır para cezasıyla mahkumiyetine dair, (Tercan Sulh Ceza Hakimliği)nden verilen 28.5.1991 gün ve 1990/48 esas, 1991/55 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi O yer C. Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan, dava evrakı C. Başsavcılığından tebliğname ile Daireye gönderilmekle incelendi.
C. Savcısının temyiz dilekçesi içeriği itibariyle söz atma suçu ile sınırlı olarak inceleme yapılmasına karar verildikten sonra gereği düşünüldü:
Tanık yoklaması yapıldıktan sonra, her tanığın ayrı ayrı ve sonradan dinlenecek tanıkların yanında bulunmaksızın dinlenmeleri gerekirken, bir arada dinlenilmiş olmaları sonuca etkili görülmediğinden bozma sebebi sayılmamıştır.
Yapılan yargılamaya, toplanan kanıtlara, hükmün dayandığı gerekçe ve takdire göre sair itirazların reddine. Ancak:
Sanığın, müştekinin evine birkaç kez telefon etmek suretiyle; "seni beğeniyorum, seninle evlenmek istiyorum, buluşmak istiyorum, bu geceyi seninle geçirmek istiyorum, beraber yatacağız, hazırlan, üzerindekileri çıkar, soyun" şeklinde, sırnaşıkça hal olan ve tevali eden sözler sarf etmesinin sarkıntılık suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yazılı şekilde hüküm kurulması,
Yasaya aykırı, O yer C. Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün CMUK.nun 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, 12.2.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
|