 |
T.C
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E: 2004/326
K: 2004/893
T: 26.01.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KATKI PAYI
- MAL AYRILIĞI REJİMİ
İSPAT
ÖZETİ: Katkı payı istenilen taşınmazların edinildiği tarihte taraflar arasında "mal ayrılığı" rejimi bulunmakla birlikte, kadının ayrı kocanın ayrı acenta işlettiği ve kadının taşınmazları kendi parasıyla aldığı anlaşılmaktadır. Kocanın bu taşınmazların alımında ve kooperatif ödentilerinde katkısı bulunduğunu da kanıtlayamadığına göre, açmış olduğu katkı payı davasının reddi gerekirken kabulü kanuna aykırulır.
4721 s. MK/242
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukanda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalı-karşı davacı Metin'in temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı-karşı davalı Yeşim'in temyiz itirazlannın incelenmesine gelince;
Davalı-karşı davacı Metin evlilik birliği içinde edinilip, karısı adına tapuya kaydedilen iki adet evde kendisinin de "katkısı" bulunduğunu ileri sürerek, bu evlerin 1/2 değeri karşılığı olarak 30.000.000.000 TL.nin kendisine verilmesini istemiş, mahkemece kocanın katkısının 1/3 olduğu kabul edilerek 19.750.000.000 TL.ye hükmedilmiştir. Katkı payı istenilen taşınmazlann edinildiği tarihte taraflar arasında "mal ayrılığı" rejimi bulunmaktadır. Toplanan delillerden; kadının ayrı kocanın ayrı acenta işlettiği ve kadının taşınmazlan kendi parasıyla aldığı anlaşılmaktadır. Koca bu taşınmazların alımında ve kooperatif ödentilerinde katkısı bulunduğunu kamtlayamamıştır. Davanın reddi gerekirken kabulü usul ve yasaya aykın olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın davacı-karşı davalı Yeşim yaranna açıklanan sebeple BOZULMASINA, davalı karşı davacı Metin'in temyiz itirazlannın REDDİNE, temyiz peşin harcının yatıranlara geri verilmesine oybirliğiyle karar verildi. 26.01.2004