 |
T.C
YARGITAY
ÝKÝNCÝ HUKUK DAÝRESÝ
E: 2003/7632
K: 2003/8691
T: 12.6.2003 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ
- MÜLKİYETİ TALEP HAKKI
- ÖLÜM İLE SONA ERME VE SAĞ EŞ
- EV EŞYALARININ BOŞANAN EŞE ÖZGÜLENMESİ
ÖZET : Edinilmiþ mallara katýlma rejiminde ev eþyalarýnýn mülkiyet hakkýný isteme hakki sadece sað kalan eþe tanýnmýþtýr. boþanma veya evliliðin iptali halinde bu rejimde her hangi bir düzenleme yapýlmamýþtýr. bu nedenle aile konutundaki ev eþyalarýnýn kanuna aykýrý olarak boþanan eþe ve çocuða ömür boyu tahsisi yerinde deðildir.
(4721. S. TMK: 202; 225; 240; 254; 155; 271; 279; 655)
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli Mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR:
- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
- Yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir (TMK: 202). Davacı akdi mal rejimi sözleşmesi olan paylaşmalı mal ayrılığı rejimini seçtiklerine ilişkin bir belge ve kanıt getirmemiştir. Edinilmiş mallara katılma rejiminde ev eşyalarının mülkiyet hakkını istem hakkı sadece sağ kalan eşe tanınmıştır ( TMK: 240/2). Boşanma veya evliliğin iptali halinde bu rejimde her hangi bir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle aile konutundaki ev eşyalarının kanuna aykırı olarak boşanan eşe ve çocuğa ömür boyu özgülenmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : 1- Hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu kesimlerinin 1.bentte gösterilen nedenle ONANMASINA,
2- Hükmün 2. bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi. 12.06.2003.
|