 |
T.C
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/504
K: 2003/3356
T: 11.03.2003 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KADININ HAKARETİ
- KOCANIN DAYAĞI
- BİRLİĞİN TEMELLERİNDEN ÇÖKMESİ
- KATKI PAYININ İSTİRDADI
- NİSBİ HARCIN İKMALİ
(4721 s. MK. m. 166, 179, 219, 226, 229)
(1086 s. HUMK. m. 178, 416)
(492 s. Harçlar K. m. 32)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün temyizen murafaa icrası suretiyle tetkiki iste nilmekle duruşma için tayin olunan bugün tebligata rağmen taraflar gelmedi. İşin incele nerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosya daki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü. 4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmüde dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
- Toplanan delillerden; kadının eşine karşı ağır hakaretlerde bulunduğu, kocanın da eşini dövdüğü, tehdit ettiği anlaşılmaktadır. Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına kadında sebebiyet vermiştir. Gerçekleşen bu durum karşısında kocanın açtığı davanın da kabul edilip boşanma kararı verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
- Kabule göre de; kadın evlilik sırasında yaptığı giderler ile otomobil alınması sırasında yaptığı katkının karşılığı olarak maddi tazminat isteğinde bulunmuştur. Bu istek boşanmanın eki (ferisi) olarak kabul edilemez. Nisbi harç alınmadan işin esasının incelenmesi de yerinde değildir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün 1. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre de kadının tüm kocanın diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi.
|