 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 2003/3392
K: 2003/4805
T: 3.4.2003 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- MİRASIN İNTİKALİ
- VASİYETNAMENİN İPTALİ
İçtihat Özeti: Mirasçılık hali ve mirasınintikali miras bırakanın ölüm tarihinde yürürlükte bulunan hükümlere göre belirlenir.
(4722 s. TMK. m. 17)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
4722 sayılı Kanunun 17. maddesi uyarı,nca mirasçılık ve mirasın geçişi miras bırakanın ölümü tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirlenir.
Vasiyetçinin okur yazar olmadığı anlaşılmaktadır. Okuma yazma bilmeyenlerin resmi memura vasiyetname düzenlettirmeleri halinde, bu vasiyetnamenin ne şekilde düzenleneceği Türk Kanunun Medenisinin 482. maddesin de gösterilmiştir. Buna göre, resmi memurun (noter); vasiyetçinin son arzularını yazdıktan sonra, hazırlamış olduğu bu vasiyetname metnini vasiyetçiye iki şahit önünde .okuması, vasiyetçinin de okunan senedin son arzu ve iradesine uygun bulunduğunu gene iki şahit önünde resmi memura beyan
etmiş olması yetmez. Bunların yanında, şahitlerinde "... vasiyetname metninin kendileri önünde resmi memur tarafından vasiyetçiye okunduğunu..." da beyan etmeleri zorunludur. (TMK. md. 482)
Vasiyetnamede şahitlerin "...vasiyetname metninin kendileri önünde resmi memur tarafından vasiyetçiye okunduğunu... " tevsik eden beyanları yoktur. Bu beyanın yokluğu vasiyetnameyi geçers'iz kılar. O halde vasiyetnamenin iptaline karar vermek gerekirken, delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple (BOZULMASINA), bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine 3.4.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
|