 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 2002/6237
K: 2002/7081
T: 27.5.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
· TAŞINMAZ ALIM SATIMINDA VESAYET MAKAMININ İZNİ
· DENETİM MAKAMI
ÖZET: Taşınmaz alım satımında vesayet makamı olarak sulh hakiminin izni gereklidir. Pazarlıkla satış söz konusu olduğunda bu isteğin değerlendirilmesi için dosyanın denetim makamı olan asliye hakimine gönderilmesi zorunludur.
(743 S. MK. m. 444/son, 462)
Davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
4721 sayılı Medeni Kanunun 462. maddesi; taşınmazların alım satımına vesayet makamının (sulh hakiminin) izninin olması gerektiğini, 444/son maddesi de, denetim makamının (asliye hakiminin) istisnai olarak özel durumları taşınmazın niteliğini veya değerinin azlığını göz önüne alarak pazarlıkla satışına karar verebileceğini hükme bağlamıştır. Davacı pazarlıkla satış istemiştir. Bu istek 462/1. maddesinde gösterilen satış istemini de kapsar. Vesayet makamınca öncelikle satışın gerekli olup olmadığına karar verilmesi, pazarlıkla satış söz konusu edilen halde kararı ile birlikte, pazarlıkla satış isteğinin değerlendirilip bir karar verilmek üzere dosyanın denetim makamına gönderilmesi gerekir. Bu yönde işlem yapılmadan, doğrudan görevsizlik kararı verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının yatırına geri verilmesine, 27.5.2002 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.