 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E : 2001/17671
K : 2002/781
T: 29.1.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* BABALIK DAVASI
* DAVANIN İHBARI
ÖZET: Türk Medeni Kanununun 337. maddesi uyarınca evlilik dışı ilişkiden doğan çocuğun velayeti anaya ait ise de Kanun koyucu, babalık davasında ananın her zaman çocuğun yararına davranacağı ilkesinden hareket ederek küçük için hemen kayyım tayin edilmesini ve davanın Cumhuriyet Savcısına, Hazineye; ana tarafından açılmışsa kayyıma; ihbarını ve böylece çocuğun yararının korunması öngörülmüştür.
Açıklanan kural çerçevesinde tüm ilgililere dava ihbar edilmeden, katılmasına imkan hazırlanmadan, hüküm kurulması doğru değildir.
(743 s. MK. m. 337, 301/3, 426/1)
(1086 s. HUMK. m. 49)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Türk Medeni Kanunun yürürlüğe girmesinden önce açılmış olan babalık davaları bu kanun hükümlerine göre karara bağlanır (4722 s. K. md. 13/1). Dava Cumhuriyet Savcısına ve Hazineye ihbar edilmemiştir. Türk Medeni Kanununun 337. maddesi uyarınca evlilik dışı ilişkiden doğan çocuğun velayeti anaya ait ise de Kanun koyucu, babalık davasında ananın her zaman çocuğun yararına davranmayacağı ilkesinden hareket ederek küçük için hemen kayyım tayin edilmesini (MK. md. 426/1) ve davanın Cumhuriyet Savcısına, Hazineye; ana tarafından açılmışsa kayyıma; kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbarını (TMK. MD. 301/3) ve böylece çocuğun yararının korunmasını öngörmüştür.
Yukarıda açıklanan kural çerçevesinde tüm ilgililere dava ihbar (HUMK. md. 49) edilmeden, katılmasına imkan hazırlanmadan, gösterdiği takdirde delilleri de toplanmadan eksik tahkikatla hüküm verilmesi doğru değildir.
Sonuç: Hükmün açıklanan sebeple (BOZULMASINA), bozma nedenlerine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine 29.1.2002 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.