 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/7596
Karar no: 1999/11338
Tarih: 26.10.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DERNEKLER GENEL KURUL KARARLARININ İPTALİ
İSPAT ŞEKLİ
ÖZET: Genel Kurula katılan dernek üyesi genel kurul toplantısına ve alınan kararlara karşı olduğunu sözlü veya yazılı olarak toplantı tutanağına geçirtmediği takdirde iptal isteminde bulunamaz.
Karşı çıkma iddiası tanıkla ispatlanamaz.
(743 s. MK. m. 1)
(6762 s. TTK. m. 381)
(1163 s. Koop. K. m. 93)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Medeni Kanunun 68/4. maddesi "azadan herbiri, kanuna veya cemiyetin nizamnamesine uygun olmayıp da kendi muvafakatına iktiran etmemiş bulunan bir karar aleyhine ona ıttıladan itibaren bir ay içinde; mahkemeye müracaatla itiraz etmeye kanunen selahiyattardır" hükmünü taşımaktadır. 2908 sayılı Dernekler Kanunun 24. maddesi ise "Toplantının yönetimi Genel Kurul Başkanına aittir. Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda, bütün tutanak ve belgeler yönetim kuruluna verilir" hükmünü, ayni Yasa 93. maddesi "Bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde Türk Kanunu Medenisinin hükümleri, dernekler hakkında da uygulanır" hükmünü getirmiştir.
Öte yandan Medeni Kanunun 1. maddesine göre sözü edilen yasa maddeleri yoruma tabi tutulurken, 1. maddesinde Medeni kanunun ayrılmaz bir cüz'ü olduğu ifade edilen Türk Ticaret Kanunun 381. maddesi ve Kooperatifler Kanunun 93. maddesi delaletiyle 53. maddesi hükümleri derneklerin amacı göz önünde tutularak değerlendirilmelidir.
Sözü edilen bu yasa hükümleri birlikte incelendiğinde, genel kurulda hazır bulunan üyenin, iptal davası açabilmesi için yazılı olarak genel kurul başkanına verilmiş veya toplantı tutanağına geçirilmiş muhalefetinin bulunması gerektiğinin kabulü kanun hükmünün amacına uygun düşer.
Somut olayda ise yazılı veya tutanağa geçirilmiş bir muhalefetin olmadığı anlaşılmaktadır. Davacı muhalefetinin Genel kurul toplantı tutanağına geçirilmesine engel olunduğu veya yazılı muhalefetinin alınmadığı ve tutanağa eklenmediği gibi maddi bir olguya dayanmadığına göre muhalefetinin varlığı konusunda tanık dinlenip davanın kabulüne karar verilmesi doğru değildir.
S o n u ç: Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple (BOZULMASINA), temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine, 26.10.1999 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
MUHALEFET ŞERHİ
Dernekler Yasasının 68. maddesi, üyelerden her birinin, kanuna veya dernek tüzüğüne uygun olmayan ve kendisinin muvafakatı bulunmayan kararlar aleyhine Öğrenme tarihinden itibaren bir ay içersinde mahkemeye başvurabileceğini hükme bağlamıştır. Yasaya ve tüzüğe aykırı olarak yapılmış işlem tutanak, diğer bir yazılı belge ile isbat edilebileceği gibi, işin özelliği gerektiriyorsa tanık sözleriyle de kanıtlanabilir. Davanın esasının incelenmesi gerekir. Bu nedenle de değerli çoğunluğun bozma kararlarına iştirak edilmemiştir.
Üye Üye
Nedim TURHAN Hakkı DİNÇ