 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/6117
Karar no: 1999/8057
Tarih: 8.7.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
BOŞANMA DAVASI
ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK
MAKTU HARÇ
ÖZET : Toplanan delillerden taraflar arasında müşterek hayatı temelinden sarsacak birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizliğin sabit olması ve olayların akışı karşısında davacının dava açmakta hakkı olduğu sonucuna varılması halinde mahkemece boşanmaya karar verilmesi gerekir.
Boşanma davası sonunda harçlar Kanunu gereğince yalnızca maktu harç alınması gerekir Boşanma davası dolayısı ile verilen tedbir, iştirak veya yoksulluk nafakası ile Medeni Kanunun 143. maddesi uyarınca taktir olunan tazminatlar boşanmanın feri sonucu olduğundan bu talepler harca tabi değildir. Yine bu taleplerin kabulü veya reddi halinde taraflara ücreti vekalet yükletilmez.
(743 s. MK. m. 134,143)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1- Yapılan soruşturma, toplanan delillerle davacının güven sarsıcı davranışlarına mukabil davalının da davacıya salak, manyak, aptal diyerek ağır hakaretlerde bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında müşterek hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.
2- Boşanma davası sonunda harçlar kanunu gereğince, yalnızca maktu harç alınması zorunlu olup boşanma davası dolayısı ile verilen tedbir, iştirak veya yoksulluk nafakası ile Medeni Kanunun 143. maddesi uyarınca taktir olunan tazminatlar boşanmanın fen sonucu olup bu talepler harca tabi olmadığı gibi red veya kabulü halinde taraflara ücreti vekalet ve harç yükletilmez. (Y. 2 HD.nin 19.2.1990 günlü 13474-2077 sayılı ve YHGK.nun 25.9.1996 günlü 2-331/628 sayılı kararları) Bu yön gözetilmeden kabul edilen nafaka miktarı üzerinden nisbi harca hükmedilmesi doğru görülmemiştir.
S o n u ç: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 8.7.1999 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.