 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/13645
Karar no: 2000/1032
Tarih: 2.2.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
EVLENMEYE İZİN
KOŞULLARI
KÜÇÜĞÜN MENFAATLERİNİN KORUNMASI
ÖZET: Hakim fevkalade hallerde ve pek önemli bir sebebin varlığı halinde onbeş yaşını ikmal etmiş bir erkeğin veya ondört yaşını bitirmiş olan bir kadının evlenmesine izin verebilir. Karardan önce ana, baba ve vasinin dinlenmesi şarttır.
Fevkalade ve pek önemli nedenin varlığı dinlenen tanıklar ve diğer deliller birlikte değerlendirilerek sonuca varılır. Ayrıca küçüğün menfaatinin gözetilmesi gerekir.
(743 s. MK. m. 88)
Ali ve Fatma tarafından mümeyyiz küçük Mustafa'nın evlenmesine izin istemi ile ilgili açılan davanın yapılan muhakemesi sonunda, davanın kabulüne ilişkin hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Türk Medeni Yasasının 88/2. maddesinde; "Şu kadar ki hakim fevkalade hallerde ve pek mühim bir sebebe mebni onbeş yaşını ikmal etmiş olan bir erkeğin veya on dört yaşını bitirmiş olan bir kadının evlenmesine müsade edebilir. Karardan önce ana, baba veya vasisinin dinlenmesi şarttır" hükmü düzenlenmiş olup; evlenmeye izin verilebilmesi için ana, baba veya vasinin muvafakatlarından söz edilmemiş, adı geçenlerin karardan önce dinlenmeleri öngörülmüştür.
Dairemizin yerleşmiş görüşü fevkalade hal nedeniyle evlenmeye izin verilmesini mümeyyiz küçüğün ya da onun yasal temsilcilerinin de (ana, baba, vasisi) isteyebileceği yönündedir. (Y.2.H.D nin 13.5.1991 T. 5371 -7801 sayılı, 15.9.1995 T. 7842-8812 sayılı kararları)
Mümeyyiz küçüğün açtığı evlenmeye izin davalarında ana, baba veya vasi dinleneceği gibi, yasal temsilcilerin açtığı evlenmeye izin davalarında da mümeyyiz küçük dinlenecek, onun evlenme için gerekli kişiliğe, bedeni ve fikri olgunluğa erişip erişmediği hakim tarafından gözlemlenecek, izlenecek, gerekirse bu konularda uzman bilirkişiden raporda alınacaktır.
Ayrıca, evlenmeye izin Için gerekli fevkalade hallerin ve pek önemli bir nedenin var olup olmadığı da tanık ve diğer delillerle kanıtlanacaktır.
Hakim bundan sonra tüm delilleri birlikte değerlendirerek mümeyyiz küçüğün açık menfaatleri gerektiriyorsa evlenmeye izin verecektir.
Evlenmesine izin istenilen mümeyyiz küçük dinlenmeden, fevkalade hallerin ve pek önemli bir nedenin varlığına ilişkin deliller sorulup toplanmadan eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması Medeni Kanunun 88. maddesine aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
S o n u ç: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasının 427/6-7 madde ve fıkralarına davalı kanun yararına bozma isteğinin kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle sonuca etkili olmamak üzere (BOZULMASINA), bozma kararının bir örneğinin yayınlanmak üzere Adalet Bakanlığına gönderilmesine, 2.2.2000 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.