 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/9769
Karar No : 1998/11338
Tarih : 23.10.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İHTAR KARARI TEMYİZ EDİLEMEZ
KARAR ÖZETİ: Terk nedeniyle boşanma davasında ihtar işleminin karar niteliğini taşımaması sebebiyle temyiz kabiliyeti yoktur.
(743 s. MK. m. 132)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Medeni Kanunun 132. maddesi; karı kocadan biri evlenmenin kendisine yüklediği vazifeleri ifa etmemek maksadiyle, diğerini terk ettiği veya muhik bir sebep olmaksızın evine dönmediği takdirde, ayrılık en az üç ay sürmüş ve devam etmekte bulunmuş ise, diğer eşin boşanma davası açabileceğini, davaya hakkı olanın isteği üzerine, hakimin karşı tarafa bir ay içersinde eve dönmesini ihtar edeceğini, gerektiğinde ihtarın ilanen de yapılabileceğini, şu kadarki ayrı yaşama süresinin iki aya ulaşmadığı hallerde ihtarın istenemeyeceğini ve ihtardan sonra bir ay geçmedikçe dava açılamayacağını hükme bağlamıştır. İhtar müstakil kazai neticesi olmayan ve boşanma davasına takaddüm eden, hakim eliyle yapılması gereken bir muameleden ibarettir. Açılacak davanın vazgeçilmez şartlarından biridir. İhtar isteği ile karşılaşan hakim terke dayalı davanın şartlarını aramadan, herhangi bir tahkik işine girişmeden ihtar göndermeye mecburdur. İhtarda gidilecek konutun açık adresi gösterilecek, icap eden ve ihtarı yapanda talep etmişse o yere ulaşmak için yeterli para da konutta teslim şeklinde gönderilecek, ayrıca bir ay zarfında dönülmemesi halinde terke dayalı dava açılacağı vurgulanacaktır.
Terkin tüm şartları açılacak davada incelenecektir.
İhtar işleminin karar olma özelliği yoktur. Bu sebeple de mahkemeye intikal eden iş, esasa değil değişik iş defterine kaydı yapılacak, başvurma ve nisbi harç alınmayacaktır (Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 29.12.1986 gün ve 3049/4800 sayılı kararı).
İhtarın açıklanan bu özelliği itibariyle ihtar isteği üzerine hakimlikçe yapılan işlem niteliği ne olursa olsun Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasının 427. maddesi uyarınca temyize tabi değildir (27.03.1957 gün ve 1956/10 - 1957/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı).
Mahkemece 27.05.1998 tarihli ihtar isteği üzerine, hiçbir sebep aramadan kadına ihtar gönderilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile ret kararı verilmesi yerinde değildir. Ancak yapılan işlem temyize tabi olmadığından dilekçenin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
Sonuç: Gösterilen sebeple temyiz dilekçesinin (REDDİNE), 23.10.1998 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
MUHALEFET ŞERHİ
Medeni Yasanın 132. Maddesine dayalı boşanma davalarında ihtar dava şartlarındandır.
Her ne kadar ihtar bağımsız kazai neticesi olmayan ve ancak hakim tarafından yapılması gereken bir işlemdir.
Hakim tarafından ihtar isteği üzerine hiçbir sebep aranmadan ihtarın Medeni Yasanın 132. maddesine ve 27.3.1 957 tarih ve esas 1956/10,1957/ 1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararına uygun olarak gönderilmesi gerekir.
Hakimin takdir hakkı olmadığı bir konuda ihtarı göndermemesi hukuk dışı ve yasaya aykırıdır. -
İhtar dava şartlarından olduğundan, ihtar talebinin reddi dava şartının engellenmesi niteliğinde bağımsız ve bu bağlamda nihai bir karar olduğundan, ihtar isteyenin bu kararı temyizde hukuki yarar vardır. İhtar olmadan boşanma davası açılamayacağından kararın esas dava ile ilişkili verilecek karar sonucu incelenmesi mümkün olmayacaktır. -
Bu nedenle başka türlü incelenmesi mümkün olmayan ve açıklanan nedenlerle nihai karar niteliğini kazanan kararın temyizen incelenmesi gerektiği kanaatiyle değerli çoğunluk görüşüne katılmıyorum.
Üye
A. İhsan ÖZUĞUR