 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/4417
Karar No : 1998/5451
Tarih : 6.5.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖZETİ: M.K.nun 301.maddesi doğumdan önceki 300 gün, 180 gün arasında davalının çocuğun anası ile cinsel ilişkide bulunduğunun gerçekleşmesi halinde babalığa karar verileceğini öngörmüştür. Mahkemece yapılacak iş tarafların bu konuda tüm delillerini toplamak ve hasıl olacak sonuca göre karar vermekten ibarettir. Bu yön üzerinde durulmaması usul ve yasaya aykırıdır.
Bu konuda ispatlamak için tekniğin tüm imkanlarından yararlanılmalıdır. Karşı tarafta kurtuluş beyyinesi olarak her türlü benzemezlik testini yapabilir.
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
l- Medeni Kanunun 301. maddesi, doğumdan önceki üçyüzgün ile yüzsekseninci gün arasında davalının çocuğun anası ile cinsel ilişkide bulunduğunun gerçekleşmesi, halinde babalığa karar verileceğini öngörmüştür. Mahkemece yapılacak iş; tarafların bu konuda tüm delilleri toplamak ve hasıl olacak sonuca göre bir karar vermekten ibarettir. Bu yön üzerinde durulmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
2-Kabule görede;
Babalık davası irs ve nesep ilişkisinin kuşkuya yer bırakmıyacak (M.K.301) nisbette açığa çıkarılması halinde kabul edilebilir. Bu konuda tekniğin tüm imkanlarından yararlanılmalıdır. Bu cümleden olarak davalının kurtuluş beyinesi olan her türlü benzemezlik testleri yapılmalıdır. Davacı, çocuk ve baba olduğu iddia olunan davalının kan gurupları belirlenerek Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim dalında bir inceleme yapılmışsada bu yeterli değildir. Davacı, çocuk ve davalının ALYUCAR (ERİTROSİT) ANTİJENLERİ [(ABO, Rh (CDE, cde), MNSS, Duffy (Fya Fyb) Kidd (Jka, Jkb), Kell (Kk)] LOKOSİT ANTİJENLERİ [(HLA-B), (HLA-C), (HLA-DR) (HLA-DQ)] ALYUVAR (ERİTROSİT) ENZİMLERİ [Adenozin Dezaminaz, Esteraz D, Fosfoğlukomutaz, gliyoksalaz (I), Adanilat Kinaz, Glukoz 6 fosfat dehidrogenaz, Alanin Transaminaz, Eritrosit asit fosfotaz (LAP)] SERUM PROTEİNLERİ [Heptoglabin, Hemaglobin ve Transferrin] tesleri mutlaka yapılmalı, baba olduğu iddia olunan kişinin %99,73 oranından daha az ihtimalle baba olabileceği belirlenmiş ise, Karbonik Anhidraz (Ca II), Peptidaz A,Gm. Levis araştırması ve karşılaştırılması ile sonuca gidilmelidir. Yinede aynı oranda bir sonuç elde edilemiyor ise DNA tiplemesi yapılması imkanı araştırılmalı, davalının baba olamıyacağı ihtimali temamen kaldırılıp delillerin hep birlikte taktiri gerekir. Üniversitelerin Tıp Fakültelerinden özellikle Adli Tıp, Tıbbı biyokimya ana bilim dalları ile enstitülerinden herhangisinde açıklanan araştırma yapılabildiği belirlendikten sonra davacı, çocuk ve davalı o kurumlara birlikte sevk edilip davalının savunması araştırılmadan hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün birinci bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine görede diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine oybirliğiyle karar verildi. 06.05.1998 (Çar.)