 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/411
Karar No : 19971140
Tarih : 30.01.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun
yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Tanıma talebinin incelenmesi ve karara bağlanması tenfiz davalarındaki usul ve Ea tabidir. (M.Ö.H.U.K. md. 42/III). Bu itibarla 2675 sayılı Kanunun 36. maddesi uyarınca diğer eşe husumet yöneltilmesi tanıma talebini içeren dilekçenin Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 39/1. maddesi hükümlerine uygun olarak duruşma günü ile birlikte karşı tarafa tebliğ edilmesi, duruşma gününde de basit yargılama usulü hükümlerine göre incelenerek karara bağlanması gerekmektedir.
Mahkemece hasımsız olarak açılan davanın taraf teşkili yapılmaksızın duruşma açılarak, karşı tarafa savunma imkanı verilmeden sonuçlandırılması, usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
SONUÇ: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına BOZULMASINA oybirliğiyle karar verildi.