 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/4422
Karar No : 1996/5810
Tarih : 30.5.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖZETİ : - Ortak vasiyetname
- Birden fazla miras bırakanın ölümlerinden sonra hüküm ifade etmek üzere mamelekleri üzerinde tek taraflı olarak tasarrufta bulunmak gayesiyle birlikte arzularını açıklamalarına ortak vasiyetname denir.
-Ortaklar vasiyetnamelerin bu niteliği alabilmeleri için önemli olan vasiyetnamelerin bir tek işlemde birleşmeleri olmayıp birden fazla şahsın mamelekleri üzerinde birlikte tasarrufta bulunma müşterek iradelerin "varlığıdır"
Aynı işlemde yapılan birbirleriyle iç içe geçmiş ve biri diğerine bağımlı vasiyetnameler ortak vasiyetnamedir.
-Birisi bakımından şekil şartı tamam olmakla beraber diğeri yönünden şekil şartı eksik kalan vasiyetnameleri geçerli saymak mümkün değildir.
Vasiyetçilerden birisi tarafından el yazısı ile düzenlenen ve fakat diğeri tarafından da imzalanan vasiyetnameyi bu cümleden saymak mümkündür.
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği düşünüldü.
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacıların aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2- Birden fazla miras bırakanın ölümlerinden sonra hüküm ifade etmek üzere mamelekleri üzerinde tek taraflı olarak tasarrufta bulunmak gayesiyle birlikte arzularını açıklamalarına ortak vasiyetname denir. Ortak vasiyetnamelerin bu niteliği alabilmeleri için önemli olan vasiyetnamelerin bir tek işlemde birleşmeleri olmayıp birden fazla şahsın mamelekleri üzerinde birlikte tasarrufta bulunma müşterek iradelerin "varlığıdır." (Dr.Mustafa Dural, Mukayeseli Hukuk Araştırmaları Dergisi 1969/4,s.165) Daha başka bir ifade ile aynı işlemle yapılan biribiriyle iç içe geçmiş ve biri diğerine bağımlı vasiyetnameler ortak vasiyetname sayılır.
Bu hali ile birisi bakımından şekil şartı tamam olmakla beraber diğeri yönünden şekil şartı eksik kalan vasiyetnameleri geçerli saymak, mümkün değildir.
Vasiyetçilerden birisi tarafından el yazısı ile düzenlenen ve fakat diğeri tarafından da imzalanan vasiyetnameyi bu cümleden saymak mümkündür.
14.10.1981 tarihli vasiyetname ortak olarak düzenlendiğinden ve davalı Hüsniye Ç... yönünden vasiyetname kendi el yazısı ile tanzim edilmediğinden yukarıda açıklanan nedenlerle geçersizdir.
Bu vasiyetname yönünden davanın kabulü gerekirken reddi yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : l- Hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu kesimlerinin 1.bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA,
2- Hükmün sadece 14.10.1981 tarihli vasiyetname yönünden 2.bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine oybirliğiyle karar verildi.