 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E. 1996/11030
K. 1996/12174
T. 22.11.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KESİN ÖNEL
ESKİ HALE GETİRME
KARAR ÖZETİ : Müddetleri kanun veya hâkim tayin eder. Kanunun belirttiği sürelerle, hakimin kesin olarak bildirdiği süreleri geçiren taraflar hakkını yitirir. Kesin önelle (mehille) son bulan hakkın yeniden kullanılması, yasal koşulların varlığı halinde eski hale getirme kararıyla kullanılabilir.
(1086 s. HUMK. m. 159, 166)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
6.3.1996 günlü oturumda, davalının yüzüne karşı verilen açık ve kesin 10 günlük önele rağmen davalı, verilen süre geçtikten sonra tanıklarını 22.4.1996 günlü dilekçesiyle bildirmiştir. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 159. maddesi gereği yasanın belirttiği sürelerle hâkimin kesin olarak bildirdiği süreleri geçiren taraf bu hakkını yitirir. Hakim, belirlediği süreyi makul nedenlerin varlığı halinde iki tarafı dinleyerek uzatabilir veya azaltabilir. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 166. maddesi kesin önelle son bulan hakkın yeniden kullanılması yasal koşulların varlığı halinde eski hale getirme kararıyla kullanılabilir. Ne var ki, kesin süreyi geçiren tarafın eski hale getirme isteği bulunmadığı gibi, eski halin iadesini gerektiren nedenin de bulunmadığı dikkate alınmadan, süre geçiminden sonra verilen tanık listesinde belirtilen tanıkların dinlenmesi ve sözlerine değer verilerek hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
SONUÇ : Temyize konu hükmün açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine, 22.11.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.