 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/953
Karar no : 1995/3563
Tarih : 28.03.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün temyizen murafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün temyiz eden vekili Av. Aysel T... geldi, karşı taraf tebligata rağmen gelmedi. Gelenin konuşması dinlendikten sonra isin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1-Dava ve taraf ehliyeti kamu düzenine ilişkin olup. mahkemelere doğrudan doğruya (resen) gözönünde tutulur. Davada davacının ruhsal rahatsızlığı ileri sürülmüş, ve bu iddia dosya arasındaki bir kısım delil ile doğrulamış bulunmasına göre mahkemece yapılacak iş, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 42.maddesi uyarınca Sulh mahkemesine yazı yazılması davacının vesayet altına alınmasının gerekip gerekmediğinin araştırılması ve bu hususun bir ön mesele sayılması, gerekirse Medeni Kanunun 405/8. maddesi, uyarınca işlem yapılması ve sonucuna kadar yargılamanın bekletilmesin den ibarettir.Bu yön gözönünde tutulmadan yargılamaya devam olunarak işin esası hakkında karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
2-Kabule görede,
Aksine ciddi ve inandırıcı delil ve olaylar bulunmadıkça asıl olan tanıkların gerçeği söylemiş olmalarıdır. (HUMK.254) Akrabalık veya diğer bir yakınlık başlı başına tanık beyanını değerden düşürücü bir sebep sayılamaz. Dosyada tanıkların olmamışı olmuş gibi ifade ettiklerini kabule yeterli delil ve olgu da yoktur. O halde davalının temizliğe riayet etmediği devamlılık arz edecek şekilde davacıya kavat, boynuzlu dediği, davacının da yaşamını bir başka kadınla devam ettirdiğine ilişkin ve olaylara çok yakın tanık sözlerine değer verilerek isteğin kabulü gerekirken bu yön gözönünde tutulmadan yapılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz konu hükmün 1. bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, duruşma için takdir olunan 750.000 lira vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine oybirliğiyle karar verildi. 28.3.1995