 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E. 1995/630
K. 1995/1636
T. 10.2.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
VASİ TAYİNİ
KARAR ÖZETİ: Küçüklerin anne ve babalarının velayeti altında oldukları, kanuni bir sebep bulunmadıkça çocuğun anne ve babasından .alınamayacağı, anne veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi, ölümü gibi bir durum ortaya çıktığında, hakimin re'sen veya anne ve babadan birinin isteği üzerine olayın gerektirdiği tedbirleri alacağı konusu, Medeni Kanunun ilgili maddelerinde hüküm altına alınmış bulunmakla; boşanma ile velayet kendisine bırakılan annenin ölmüş, babanın ise hayatta olması ve velayeti ifa edemeyecek durumda olduğunu gösteren bir delilin de getirilmemesi halinde; mahkemece, halen askıda bulunan velayetin kendisine tevdi edilmesi konusunda, ait olduğu mahkemede dava açmak üzere babaya mehil verilmesi ve dava açılacaksa bunun ön mesele sayılması, baba da ya açmadığı takdirde, görevli h6kimden re 'sen bir karar oluşturması istenmesi ve ortaya çıkacak sonuca göre hüküm kurulması gerekir.
(743 s. MK. m. 149,262)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
"Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi, ölümü gibi bir halin tehaddüsünde, hakimin RE'SEN veya ana ve babadan birinin talebi üzerine hadisenin iktiza ettiği tedbirleri ittihaz eyler" (MK. m. 149).
Medeni Kanunun 262. maddesi, küçüklerin ana ve babalarının velayeti altında olduklarını, kanuni bir sebep bulunmadıkça çocuğun ana ve babadan alınamayacağını öngörmüştür. Asıl olan çocukların velayet altında olmasıdır. Boşanma ile velayet kendisine bırakılan anne ölmüş ise de baba hayattadır. Velayeti ifa edemeyecek durumda olduğunu gösteren bir delil de getirilmemiştir. Mahkemece yapılacak iş, kararı temyiz eden babaya, Medeni Kanunun 149. maddesi gereğince halen askıda olan velayetin kendisine tevdi edilmesi konusunda ait olduğu mahkemede dava açmak için mehil vermek, dava açılacaksa bunu bir ön mesele yapmak, dava açmaz ise görevli hakimden re'sen bir karar oluşturulmasını istemek, hasıl olacak sonuca göre bir karar vermekten ibarettir. Bu yön gözetilmeden eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine 10.2.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.