 |
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/2064
Karar no : 1995/3844
Tarih : 15.03.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafça temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
KARAR : Babalık davası irs ve nesep ilişkisinin kuşkuya yer bırakmayacak (M.K.301) nisbette açığa çıkarılması halinde kabul edilebilir. Bu konuda tekniğin tüm imkanlarından yararlanılmalıdır. Bu cümleden olarak davalının kurtuluş beyinesi olan her türlü benzemezlik testleri yapılmalıdır. Davacı, çocuk ve baba olduğu iddia olunan davalının kan grupları belirlenerek Adli Tıp Kurumu bir inceleme yapılmışsada bu yeterli değildir. Davacı, çocuk ve davalının ALYUVAR (ERİTROSİT) ANTİJENLERİ ((ABO,Rh (CDE, cde), MNSs, Duffy (Fya Fyb) Kidd (Jka, Jkb), Kell (Kk)), LOKOSİT ANTİJENLERİ (((HLA-A), (HLA-B), (HLA-C), (HLA-DR), (HLA-DQ)); ALYUVAR (ERİTROSİT) ENZİMLERİ (Adenozin Dezaminaz, Esteraz D, Fosfoğlukomutaz, gliyoksalaz (I), Adanilat Kinaz, Glukoz 6 fosfat dehidrogenaz. Alanin Transaminaz, Eritrosit asit fosfotaz (LAP); SERUM PROTEİNLERİ(Heptoglobin, Hemoglobin ve Transferrin) testleri mutlaka yapılmalı, baba olduğu iddia olunan kişinin % 99,73 oranından daha az ihtimalle baba olabileceği belirlenmiş ise, Karbonik Anhidraz (Ca II), Peptidaz A, Gm, Levib araştırması ve karşılatırılması ile sonuca gidilmelidir. Yinede aynı oranda bir sonuç elde edilemiyor ise DNA tiplemesi yapılması imkanı araştırılmalı, davalının baba olamıyacağı ihtimali tamamen kaldırılıp delillerin hep birlikte taktiri gerekir.
Çocuk, Ana ve babalığı iddia edilen şahıs Adli Tıp Kurumuna sevki ile Adli tıbbın 15.8.1994 tarihli raporu gereğince gerekli incleme yaptırılıp sonuca göre Adli Tıp Kurumundan yeniden rapor alınmadan hüküm tesisi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Davalının temyiz itirazlarının bu sebeplerle kabulü ile hükmün (BOZULMASINA) oybirliğiyle karar verildi.